1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Taliban valtasi jälleen maakuntapääkaupungin Afganistanissa – nopeasti hyökkäävän äärijärjestön otteessa on nyt Taloqanin ja Kunduzin kaupungit

Äärijärjestö Taliban ilmoitti sunnuntaina vallanneensa Kunduzin ja Sar-e Polin kaupungit Afganistanin pohjoisosassa. Ryhmittymä valtasi ensimmäisen maakuntakeskuksensa perjantaina ja on edennyt sen jälkeen nopeasti.

Levottomuudet jatkuvat Afganistanissa
Levottomuudet jatkuvat Afganistanissa

Ääri-islamilaisen Taliban-taistelijat ovat vallanneet jo viidennen maakuntapääkaupungin, Taloqanin, Agfanistanin koillisosassa.

Asiasta kertoivat uutistoimisto AFP:lle kaupungin asukkaat ja turvallisuusjoukot.

– Jätimme kaupungin tänään iltapäivällä sen jälkeen kun hallitus epäonnistui avun lähettämisessä, turvallisuuslähde kertoi.

Taliban ilmoitti sunnuntaiaamuna vallanneensa Kunduzin kaupungin, jossa se on käynyt kiivaita taisteluita Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan. Kunduz on maan pohjoisosassa sijaitsevan samannimisen maakunnan pääkaupunki.

Taliban on eri lähteiden mukaan vallannut Kunduzin kaikki hallintorakennukset ja poliisin päämajan. Afganistanin joukot taistelevat vielä lentokentän ja armeijan oman tukikohdan hallinnan säilyttämisestä.

Kunduzin valtaaminen on järjestölle merkittävä voitto. Kaupungista on hyvät yhteydet suureen osaan Afganistanin luonnonvararikkaita pohjoisosia sekä pääkaupunkiin Kabuliin, joka sijaitsee noin 335 kilometrin päässä Kunduzista.

Taliban ilmoitti myöhemmin sunnuntaina vallanneensa myös Sar-e Polin kaupungin samannimisessä maakunnassa. Myös Sar-e Polin hallintorakennukset ovat Talibanin hallussa.

Taliban valtasi perjantaina Nimruzin pääkaupungin Zaranjin ja lauantaina Džouzdžanin pääkaupungin Sheberghanin. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Taliban on vallannut perjantaista lähtien jo kaksi muutakin maakuntakeskusta.

Ryhmittymä valtasi perjantaina ensimmäisen maakuntakeskittymänsä, Nimruzin pääkaupungin Zaranjin. Lauantaina se sai haltuunsa Džouzdžanin pääkaupungin Sheberghanin.

Raskaita taisteluita käydään myös erityisesti eteläisen Helmandin maakunnan pääkaupungissa Lashkar Gahissa, missä sairaala ja koulurakennus vaurioituivat lauantaina Afganistanin keskushallinnon johtamien joukkojen ilmaiskuissa. Maakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Majid Akhund kertoo AP:lle, että alue on Talibanin hallussa ja että mahdolliset uhrit ovat ryhmittymän taistelijoita.

Maakuntapääkaupungit keskeinen tavoite

Taliban on saanut haltuunsa suuria osia Afganistanin maaseudusta, ja nyt maakuntapääkaupunkien valtaaminen on sille keskeinen tavoite.

Taistelut Afganistanissa ovat kiihtyneet toukokuusta lähtien, jolloin Yhdysvallat ja sen liittolaiset alkoivat vetäytyä maasta 20 vuoden jälkeen. Taliban näki tässä mahdollisuutensa vallata maa takaisin länsiliittouman tukemalta horjuvalta hallinnolta.

Yhdysvallat tukee Afganistanin keskushallintoa edelleen ilmaiskuin, mutta tämä herättää huolta siviiliuhreista.

Pohjois-Afganistan on aluetta, jossa myös suomalaissotilaita on toiminut osana Naton johtamaa Isaf-kriisinhallintaoperaatiota. Suomalaiset toimivat erityisesti Mazar-i-Sharifissa ja Maimanassa nyt vallattujen kaupunkien naapurimaakunnissa Balkhissa ja Farjabissa.

Viimeiset suomalaissotilaat vedettiin pois Afganistanista kesäkuun alussa.

Lue lisää aiheesta:

"Sota on edennyt kuolettavampaan ja tuhoisampaan vaiheeseen" – Taliban valtasi ensimmäisen maakuntapääkaupungin Afganistanissa

Taistelut jatkuvat keskeisistä kaupungeista Afganistanissa – Taliban-liike kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin