Odottavia äitejä sairaalassa deltavariantin takia – myös ennenaikaisia sektioita tehty

Osastolle tai tehohoitoon joutuneet olevat odottavat äidit ovat pääosin rokottamattomia. Raskaus on riskitekijä vakavan koronataudin saamiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi diabetes tai ylipaino.

Raskaana olevilla on muita heikompi vastustuskyky. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Soikkeli / Yle

Koronan perusmuotoa herkemmin tarttuvan deltavariantin yleistyminen heijastuu myös odottavien äitien koronatartuntoihin.

Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoi STT:lle lauantaina, että tilanne näyttää nyt samankaltaiselta kuin epidemian ollessa huipussaan keväällä, eli melkein päivittäin tulee uusia koronapositiivisia potilaita.

HUSissa on koko epidemia-aikana ollut koronainfektion vuoksi osastohoidossa yhteensä noin 50 ja teho-osastolla 20 raskaana olevaa potilasta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) keskussairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkärin Outi Palomäen mukaan nykyiseen korona-aaltoon asti Pirkanmaalla on aiemmin selvitty hyvin esimerkiksi Helsingin ja Turun alueisiin verrattuna, vaikka koronaa sairastavia synnyttäjiä onkin ollut jonkin verran. Palomäki kertoi STT:lle, että lauantaina TAYSissa oli sairaalahoidossa koronan vuoksi kolme odottavaa äitiä.

Oulun ja Kuopion yliopistollisista sairaaloista kerrotaan, ettei niissä ole odottavia äitejä koronan vuoksi.

Sairaalaan joutuvat yleensä rokottamattomia

STT ei tavoittanut viikonloppuna Turun yliopistollisten sairaalan edustajaa kertomaan alueen tilanteesta.

Yle kertoi perjantaina, että Turun yliopistolliseen keskussairaalaan on joutunut hoitoon raskaana olevia naisia koronaviruksen takia.

Yksittäisiä odottavia äitejä on joutunut Turussa myös tehohoitoon. Tehohoitoon joutuneet ovat olleet rokottamattomia.

TAYSissa teholla tai muussa osastohoidossa koronan vuoksi hoidossa olevat ovat Palomäen mukaan pääosin rokottamattomia, ja sama koskee myös raskaana olevia. Myöskään HUSin alueella osastohoitoon joutuneilla ei yleensä ole ollut rokotesuojaa.

– Oikeastaan siihen ei ole vielä ollut mahdollisuuttakaan kuin nyt vasta juhannuksen jälkeen, kun rokotteita on annettu iän mukaan, sanoo Heinonen.

Raskaus on riskitekijä siinä missä diabeteskin

Palomäen mukaan raskaus on riskitekijä vakavan koronataudin saamiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi diabetes tai ylipaino. Heinosen mukaan korona on odottavilla äideillä hankalampi esimerkiksi fysiologisista syistä.

– Iso kohtu painaa keuhkoja, hapen kulutus lisääntyy, immunologia muuttuu, Heinonen kuvailee.

Palomäki kertoo, että raskaus heikentää vastustuskykyä kaikkia virusinfektioita vastaan.

– Etenkin loppuraskauden aikana virusinfektiot ovat vakavia, hän sanoo.

Palomäki kertoo tutkimuksessa käyneen ilmi, että deltavariantti ajaa raskaana olevia huomattavasti useammin sairaalaan verrattuna koronaviruksen perusmuotoon. Deltamuunnosta on tehokkaan leviämisen vuoksi myös vaikeampi välttää eristäytymällä

Vastasyntyneen riskit kasvavat, jos äidillä on vaikea tautimuoto

Vastasyntyneen lapsen riski joutua tehohoitoon synnytyksen jälkeen kolminkertaistuu ja ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa äidin koronavirusinfektion vuoksi.

Palomäen mukaan vaikeisiin tautimuotoihin voi liittyä sikiön sykekäyrän muutoksia viitaten happeutumishäiriöön, eli myös sikiön terveys voi vaarantua. Sekä TAYSissa että HUSissa on tehty ennenaikaisia sektioita vaikean koronataudin vuoksi.

– Jos äiti joutuu teho-osastolle, usein silloin kohtu joudutaan tyhjentämään eli tekemään sektio, synnyttämään lapsi ennenaikaisesti, kertoo Heinonen.

Heinosen mukaan HUSissa on tehty useita ennenaikaisia synnytyksiä koronaa sairastavan äidin hengityksen helpottamiseksi.

TAYS suosittelee rokotteen ottamista raskauden aikana. THL:n mukaan rokotteen voi ottaa kaikissa raskauden vaiheissa ja raskautta suunniteltaessa.

Viimeistä kappaletta korjattu 8.8. klo 21.35. Rokotteen ottamista suosittelee TAYS.

Lue myös: