1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Voivatko koronaan sairastuneet marjanpoimijat poimia marjoja? Asiasta ollaan kahta mieltä

Kainuun sote painottaa, että virus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana. Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas taas kertoi, ettei sairastuneiden poimijoiden marjoja toimiteta kuluttajille.

Toistaiseksi kenenkään ei tiedetä sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä, mutta Lapissa on Kainuuta tiukempi suositus marjanpoimintaan. Kuva: Petri Vironen / Yle

Lukuisat luonnonmarjanpoimijoiden koronatartunnat ovat saaneet ihmiset pohtimaan, että voiko poimittuja marjoja ostaa ja käyttää. Esimerkiksi Lapin ja Kainuun sairaanhoitopiirien ohjeistukset poikkeavat toisistaan.

Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kertoi Ylelle, että sairastuneet marjanpoimijat eivät osallistu marjanpoimintaan, vaan ovat eristyksessä. Karanteeniin asetetut poimijat testataan kahden vuorokauden välein.

– Jos he ovat terveitä, he voivat poimia marjoja. Mutta jos negatiivisen testituloksen jälkeen tulee positiivinen testitulos, heidän poimimansa marjat voidaan tunnistaa, eikä niitä toimiteta kuluttajille, Broas kertoi.

Lapissa suositus perustuu tartuntatautilakiin ja elintarviketurvallisuuteen sekä tartunnan saaneen terveysturvallisuuteen. Vaikka riski tartunnan leviämiseen marjojen kautta on hyvin pieni, Broaksen mukaan Lapissa halutaan minimoida sekin.

Kainuun sote puolestaan kertoo, että virus ei leviä (siirryt toiseen palveluun) poimittujen marjojen mukana ja voinnin salliessa poimintaa voi jatkaa, ilman kontakteja.

– Kuntien elintarvikevalvontaviranomaisille ei ole annettu erillisiä ohjeita marjoista, sanoo Kainuun sote -kuntayhtymän ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen.

Kainuussa asiaa on tulkittu Ruokaviraston ohjeiden kautta.

Lue lisää aiheesta: Marjayrittäjän painajainen: kaikki oli suunniteltu viimeistä piirtoa myöten, mutta pikatestit paljastivat kymmeniä koronatartuntoja

Kolme kysymystä marjoista ja koronasta

THL:n mukaan COVID-19-tautia aiheuttava koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Yhdenkään ihmisen ei ole toistaiseksi todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.

Alla olevat kysymykset ja vastaukset on poimittu Ruokaviraston ohjeista (siirryt toiseen palveluun):

Onko syytä välttää joitakin elintarvikkeita?

Koronavirus ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.

Aiheuttaako koronavirus ruokamyrkytyksiä?

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai juoman välityksellä tarttuvaa tautia. Koronavirus ei tämänhetkisen tiedon mukaan aiheuta ruokamyrkytyksiä.

Voinko sairastua pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten esimerkiksi hedelmistä, kasviksista, paistopisteiden tuotteista tai salaattibaarien tuotteista?

Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin.