1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Pikajuoksija Tsimanouskaja huutokauppaa hopeamitaliaan Valko-Venäjän vainoamien urheilijoiden hyväksi – Lukašenka: "Häntä on manipuloitu loikkaamaan"

Valko-Venäjän joukkueenjohto yritti lähettää Tsimanouskajan kotiin Tokion olympialaisista. Presidentti Lukašenka sanoo, että urheilijaa olisi kisojen aikana manipuloitu ja suostuteltu loikkaamaan Puolaan.

Tsimanouskaja tuli 100 metrillä toiseksi vuoden 2019 Euroopan kilpailuissa Minskissä. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja huutokauppaa vuoden 2019 Euroopan kisojen mitaliaan tukeakseen viranomaisten vainoamia urheilijoita.

Kaupan on hopeamitali 100 metrin juoksusta. Maanantai-iltapäivänä kello 14.45 mitalia oli huudettu 30 kertaa, ja siitä oli tarjottu yli 17 000 euroa (siirryt toiseen palveluun).

Pikajuoksija nousi otsikoihin Tokion olympialaisten aikana, kun Valko-Venäjän joukkueenjohto yritti lähettää hänet olympialaisista takaisin Valko-Venäjälle. 24-vuotias urheilija vietiin Tokion lentokentälle 1. elokuuta, päivää ennen kuin hänen oli tarkoitus juosta olympialaisten 200 metrillä.

Mitalia myy Ebay-palvelussa Valko-Venäjän urheilun solidaarisuussäätiö, joka tukee poliittisten näkemystensä takia vangittuja tai syrjään siirrettyjä urheilijoita.

Maanantaina säätiö kertoi, että mitalia myydään Tsimanouskajan pyynnöstä niiden valkovenäläisten urheilijoiden hyväksi, jotka ovat kärsineet itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan hallinnon sorrosta.

"Manipuloitu loikkaamaan"

Tsimanouskaja on kertonut aiemmin uutistoimisto Reutersille, että syy hänen poistamiseensa olympiajoukkueesta oli joukkueen johtoon kohdistunut kritiikki. Tsimanouskaja oli tietämättään ilmoitettu juoksemaan myös 4x400 metrin viestissä sen jälkeen kun osa joukkueen urheilijoista ei ollut antanut tarpeeksi kattavasti doping-testejä.

Japanin poliisi auttoi Tsimanouskajaa Tokion lentokentällä ja vei hänet turvaan. Puola myönsi Tsimanouskajalle maahantuloviisumin humanitaarisin perustein, ja hän lensi Wienin kautta Varsovaan.

Presidentti Lukašenka puhui medialle maanantaina. Lukašenkan mukaan Tsimanouskajaa olisi olympialaisten aikana manipuloitu ja suostuteltu loikkaamaan Puolaan.

Lukašenka kiisti, että Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu olisi ollut saattamassa urheilijaa Tokion lentokentälle.

Vuotuisessa puheessaan Lukašenka puolusti vuosi sitten käytyjä vaaleja, jotka mahdollistivat hänelle jatkokauden presidenttinä. Opposition mukaan vaalitulos oli väärennetty.

Lue myös: Valko-Venäjän hallinto pysyy lujana ja oppositiota ajetaan aina vain ahtaammalle – katso valkovenäläisten vaikean vuoden tapahtumat kuvina

– Haluan muistuttaa kaikkia, että valmistauduimme vaaleihin ja pidimme ne täysin avoimesti. Demokratisoimme poliittista elämäämme, Lukašenka sanoi.

– Ainoa ero oli, että jotkut valmistautuivat reiluihin vaaleihin, kun toiset vaativat vallanpitäjien tuhoamista vallankaappauksella.

Hyvässä kunnossa Puolassa

Tsimanouskaja kertoi viime torstaina Puolaan saavuttuaan olevansa hyvässä kunnossa ja iloitsevansa siitä, että on turvassa. Tuolloin hän ei vielä osannut arvioida urheilu-uransa jatkamista.

– Keskustelen asiasta mieheni kanssa. Toivottavasti voin jatkaa uraani täällä, ja toivottavasti mieheni löytää töitä täältä, hän sanoi.

Tsimanouskaja kertoo olleensa yhteydessä perheeseensä ennen päätöstään lähteä Japanista ja matkata kotimaan sijasta kohti Puolaa.

– Puhuin puhelimessa lyhyesti isoäitini kanssa. Hän pyysi, etten tulisi kotiin, sillä minut kaiketi passitettaisiin psykiatriseen hoitoon.

Lue lisää:

Krystsina Tsimanouskaja: "Isoäiti pyysi puhelimessa, etten palaisi kotiin, sillä siellä ei ole turvallista"

Valko-Venäjän otteesta paenneen olympiajuoksijan lento laskeutui viimein Varsovaan – reitti kulki Itävallan kautta turvallisuussyistä

KOK mitätöi kahden valkovenäläisvalmentajan akkreditoinnit – yrittivät pakottaa pikajuoksijaa palaamaan kotimaahan

Näistä hetkistä Tokion olympiakisat tullaan muistamaan