1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Nuorten ryntäys koronapiikille yllätti positiivisesti rokotusaseman Jyväskylässä – 12-15 -vuotiaat kaipaavat enemmän keskustelua koronasta

Vapaaehtoiset koronarokotukset 12-15 -vuotiaille alkoivat vauhdilla Jyväskylässä. Killerin raviradan katsomoon pystytetty koronarokotusasema ruuhkautui aamulla reiluksi pariksi tunniksi.

Petri ja Eero Maasola istuvat Killerin Koronarokotusaseman penkeillä.
Eero Maasola, 12, saapui Killerin koronarokotusasemalle ensimmäisten joukossa isänsä Petrin kanssa. Eerolle rokotus oli itsestäänselvyys.

Killerin vs. rokotevastaava Heidi Väisänen kertoo, että aamu oli hektinen, kun samaan aikaan ajanvarausasiakkaiden kanssa aseman pop up -pisteeseen pölähti suuri joukko nuoria rokotettavaksi.

– Rokotteita riittää hyvin ja hienoa, että saatiin nuoretkin aktivoitua jo ennen koulua tällä pop up -pisteellä. Huomenna osataan varautua ruuhkaan jo paremmin.

Killerin raviradan koronarokotusasema ruuhkaantui, kun nuorten pop up -rokotukset alkoivat aamulla. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Eero Maasola,12, saapui rokoteasemalle isänsä Petri Maasolan kanssa. Rokotuksen jälkeen Eero pyöritteli käsissään ohjeita koronarokotuksen saaneille.

– Tässä kerrotaan mitä oireita voi tulla. Piikki tuntui ihan normaalilta, käteen sattui ehkä viisi sekuntia ja nyt käsivarsi tuntuu hiukan oudolta.

Maasolan perhe päätti yksissä tuumin ottaa rokotukset.

– Ihmiset ovat erilaisia, joillekin rokotuksen ottaminen voi olla iso päätös, mutta ei se minulle ollut. Oli ihan selvää, että minä otan sen, Eero Maasola tuumii.

Isä-Petri myöntää, että Eeron rokotuksen jälkeen perheessä on vähä turvallisempi olo. Eeron isä, äiti ja isovanhemmat on rokotettu kahteen kertaan jo aiemmin.

Eero ei ole törmännyt rokotevastaisiin postauksiin sosiaalisessa mediassa. Hän toivoi, että olisi voinut jutella rokotuksista ennakkoon kavereiden kanssa.

Tällä hetkellä korona ei juurikaan vaikuta Eeron elämään eikä hän ole ollut peloissaan mahdollisesta tartunnasta.

– Ihan normaalia elämää tässä on eletty. Tosin epämukavia maskeja täytyy pitää yleisissä tiloissa ja jos jotain isompaa tulee, niin sitten ehkä tulee etäkoulua.

15-vuotiaalla Tara Jordovicilla rokoteintoa lisäsi toive päästä matkustamaan.

– Haluan matkustaa Dubaihin ja rokote helpottaa tätä.

Jodovic päätti ottaa rokotteen, vaikka se mietitytti, jännitti ja vähän pelottikin. Rokotteen ottamista helpotti kavereiden ja perheen myönteinen kanta.

Lisää tietoa Jordovic myöntää kaivanneensa eikä ole törmännyt rokotevastaisiin kampanjoihin sosiaalisessa mediassa.

Tarja Jodovic halusi rokotuksen päästäkseen matkustamaan. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Otso Sokka, 12, keskusteli koronarokotuksesta perheensä kanssa ja teki päätöksen itse.

– En minä sitä kauheasti pohtinut, kyllä minä rokotuksen halusin.

Sokan mielestä koronarokotteesta pitäisi keskustella nuorten kanssa enemmän, vaikka sinänsä tietoa koronasta ja rokotuksista on ollut riittävästi tarjolla.

– Rokotevastaista tietoa en ole nähnyt.

Otso Sokka piipahti rokotusasemalla äitinsä Lotan kanssa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

16-vuotias Aapo Surakka tuli ajanvarauksella vapaaehtoisesti Killerin rokotusasemalle. Hänkin kaipasi asiasta enemmän keskustelua nuorten kanssa.

– Lukioa ajatelleen rokotus auttaa paljon. Ei joudu myöskään turhiin karanteeneihin ja saa elää vapaammin.

Aapo Surakka kävi rokotuksessa turvatakseen lukio-opiskelua. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Viime viikolla lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen peräänkuulutti, että nuorten pitää saada luotettavaa ja ymmärrettävää tietoa niin rokotteen hyvistä kuin huonoistakin puolista. Lisäksi Pekkarinen haluaa, että lapset ja nuoret otetaan enemmän mukaan keskusteluun pandemiasta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.

Vs. rokotevastaava Heidi Väisänen vinkkaa, että rokoteasemalla ajanvarausjono vetää hieman nopeammin kuin pop up -piste.

– 12- 15 -vuotiaatkin voivat varata ajan, jos nuorella on verkkopankkitunnukset. Varaus onnistuu myös puhelimitse koronaneuvontanumerosta. Kelakortti tai henkilökortti pitää olla mukana, kun tulee asemalle.

Vs. rokotevastaava Heidi Väisänen yllättyi positiivisesti nuorten rokotusaktiivisuudesta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle