Öljyvuoto lämpökeskuksesta järveen johti syytteeseen törkeästä ympäristön turmelemisesta

Lämpökeskuksen säiliöstä pääsi vuotamaan öljyä Heinolan Ruotsalaiseen vuoden 2018 alussa. Syyttäjä vaatii laitoksen omistavan kaukolämpöyhtiö Loimuan operatiiviselle johtajalle ehdollista vankeutta.

Jutun käsittelylle on varattu useita päiviä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Kuva: Petri Niemi / Yle

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Loimua Oy:n operatiiviselle johtajalle ehdollista vankeutta törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Oikeudessa käsitellään syytettä, joka liittyy Heinolassa tapahtuneeseen öljyvuotoon. Vuohkalliossa havaittiin alkuvuodesta 2018 öljypäästö, joka oli peräisin lämpökeskuksen toisesta öljysäiliöstä.

Poliisin esitutkinnan mukaan öljyä pääsi vuotamaan järveen lämpökeskuksen muutostöiden yhteydessä. Syytteen mukaan lämpökeskus oli käynnistetty 7. marraskuuta 2017, vaikka muutostyöt olivat olleet osittain kesken, eikä laitosta ollut testattu riittävästi.

Syytettynä ovat lämpölaitoksen omistava Loimua Oy ja sen operatiivinen johtaja. Syyttäjän mukaan johtaja on tuomittava 8–10 kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi syyttäjä vaatii Loimua Oy:lle 80 000 euron yhteisösakkoa.

Öljypäästön sattuessa lämpölaitos kuului vielä Elenia Lämmölle.

Heinolan kaupunki ja Hämeen Ely-keskus mukaan lukien jutussa on lähes 30 asianomistajaa. Käsittelylle on varattu useita päiviä. Pääkäsittely on tiistaina 10. elokuuta.

Juttua on täydennetty 10.8.2021 klo 14.30 ja klo 15.08: Lisätty tietoa rangaistusvaatimuksesta, syytteen perusteista ja asianomistajien määrästä.