THL:n ylilääkäri toivoo, että lasten rokotuskattavuus saadaan korkeaksi syksyn aikana – myös nuoret voivat sairastaa koronan vakavana

Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteen kolmannen annoksen antaminen ei ole vielä ajankohtaista Suomessa.

Noin 10 prosenttia 12–15-vuotiaista on jo saanut rokotuksen koronavirusta vastaan. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Noin 10 prosenttia 12–15-vuotiaista on jo saanut rokotuksen koronavirusta vastaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat saivat rokotteita jo kesän aikana. Tällä viikolla aloitettiin myös muiden kuin riskiryhmään kuuluvien 12–15-vuotiaiden rokotukset.

Nohynek toivoo, että lasten ja nuorten rokotuskattavuus saadaan korkeaksi syksyn aikana.

– Kun kysyimme keväällä vanhemmilta, antaisivatko he rokotusluvan lapselleen, kaksi kolmesta sanoi, että kyllä antaisivat. Jos lapset ovat samaa mieltä kuin vanhemmat, niin toivon, että olemme hyvinkin korkeissa prosenteissa syksyä kohti mentäessä.

"Keino pitää lapset kiinni normaalissa elämässä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Nohynek toivoo, että mahdollisimman moni nuori ottaa rokotteen itsensä ja lähipiirinsä suojaamiseksi. Myös lapset voivat saada vakavan taudin tai kärsiä koronan pitkäaikaisista vaikutuksista.

Nohynekin mukaan 0,3 prosenttia kaikista nuorilla todetuista koronatartunnoista on vaatinut sairaalahoitoa ja viisi lasta on ollut tehohoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin takia.

Nohynekin mukaan monet vanhemmat ovat myös huolissaan lasten sairastumisesta, mikä estää pääsyn kouluun ja harrastuksiin.

– Tämä on keino pitää lapset kiinni normaalissa elämässä. Rokotteet ovat erittäin tehokkaita ja riittävän turvallisia, Nohynek sanoo.

Alle 12-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat lapset eivät voi saada rokotetta ennen kuin rokotteille on myönnetty myyntilupa. Nohynek arvioi, että rokotteiden pitäisi saada myyntiluvat tämän vuoden puolella, jos kaikki menee hyvin.

Nohynek: Kolmas rokote ei vielä ajankohtainen

Monissa maissa käydään keskustelua kolmannen rokoteannoksen antamisesta. Nohynekin mukaan tämä ei ole vielä ajankohtaista, koska rokotteiden teho on osoittautunut hyväksi.

Pfizer–Biontechin mukaan rokotteen suojateho on 84 prosenttia kuuden kuukauden jälkeen toisesta annoksesta. Modernan mukaan rokotteen teho on kuuden kuukauden kuluttua jopa 93 prosenttia.

– Näiden tietojen valossa ei ole mikään kiire lähteä antamaan kolmatta annosta, mutta toki meidän on kerättävä näyttöä ja kysyttävä, onko meillä sellaisia ihmisryhmiä, jotka tarvitsevat tehosteen syksyn mittaan.

Lue aiheesta lisää: