Hyppää sisältöön

Satonäkymät ovat tänä vuonna hyvin vaihtelevia myös Hämeessä

Tänä vuonna kuivuus ja veden puute osuivat kasvukauden kannalta huonoon aikaan. Haittaa on erityisesti kevätkylvöisten viljelykasvien satonäkymille. Kuivuus leikkasi myös syyskylvöisten viljelykasvien huippusadot.

Hausjärveläisellä Simo Mattilalla on tänä vuonna puitavaa yli 400 hehtaaria. Mattila pui elokuun ensimmäisellä viikolla timoteita. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kuivuus ja helteet ovat nopeuttaneet syysviljojen valmistumista. Kanta- ja Päijät-Hämeessä on saatu rukiin puinnit jo päätökseen. Myös syysvehnän puinnit ovat edenneet rukiin perässä. Pro Agrian arvioiden mukaan Hämeessä jopa 90 prosenttia syysviljakasvustoista on satotasoltaan heikkoja ja kasvustot hyvin epätasaisia.

Kevätviljojen puinnit alkoivat heinä-elokuun vaihteessa. Hämeessä kaurasta on ehditty puida jo kolmannes. Kevätvehnän puinnit alkoivat Hämeessä viime viikolla.

Kevätviljoista ohra on kärsinyt pahimmin kasvukauden kuivuudesta. Ohrasadon arvioidaankin jäävän tavanomaisesta jopa 70–80 prosenttiin. Kauran sato on jäämässä lähes yhtä huonoksi kuin ohralla, mutta kevätvehnän sadon arvioidaan olevan 70–80 prosenttia tavanomaisesta.

Syysviljoille lisää peltohehtaareja?

Rukiin kylvöjen arvioidaan alkavan tämän ja ensi viikon aikana, mikäli puinnit etenevät suunnitellusti. Syysvehnän kylvöjen arvioidaan alkavan Hämeessä ensi viikolla.

Pro Agrian mukaan syyskylvöisten kasvien viljely lisääntyy tulevaisuudessa, mikäli kylvöolot ovat suotuisat. Rohkeimpien arvioiden mukaan syysviljojen viljelyala voisi kasvaa koko maassa 10–30 prosenttia tämän vuotisesta.

Syysöljykasvien paras kylvöaika päättyy Pro Agrian mukaan tällä viikolla, mutta syysviljoja, erityisesti syysvehnää voi vielä hyvin kylvää syyskuun puolella. Syysöljykasvien kylvöalojen arvioidaan kasvavan reippaasti tämänvuotisesta, vähintään 5–10 prosentilla, mutta joillakin alueilla jopa 25–30 prosentila. Syysöljykasvien kokonaisviljelyala voisi näin nousta koko maassa yli 7 000 hehtaariin.

Kuminasta hyvä sato

Erikoiskasveista kuminan puinnit käynnistyivät Hämeessä heinäkuun puolivälissä ja kuminasato arvioidaan hyväksi. Sen sijaan rypsi- ja rapsikasvustojen kunto ja satonäkymät vaihtelevat välttävästä tyydyttävään. Ainoastaan Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla kevätöljykasvien sadosta odotetaan hyvää.

Hernesato arvioidaan Hämeessä hyväksi ja härkäpapusato tyydyttäväksi.