1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästysluvat

Valkohäntäpeuran runsastuminen lisäsi pyyntilupia, mutta hirviluvat vähenivät

Hirvikantaa on pienennetty voimakkaasti viime vuosina ja samaan ei ole tänä syksynä tarvetta. Sen sijaan valkohäntäpeurojen määrä on kasvanut Riistakeskus Pohjanmaan alueella. Se näkyy myös pyyntiluvien määrässä.

Suomen Riistakeskus Pohjanmaan alueen vahvin valkohäntäpeurakanta on Etelä-Pohjanmaan eteläosissa. Sinne kohdennettiin eniten myös pyyntilupia. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle on myönnetty hirvenpyyntilupia viime vuotta vähemmän. Vähennys johtuu siitä, että alueen hirvikantaa on pienennetty viime vuosina voimakkaasti ja samaan suuruusluokkaan ei ole enää tarvetta.

Lupia myönnettiin nyt lähes 3 500 kappaletta. Määrä on lähes 700 lupaa viime vuotta vähemmän. Yhdellä luvalla voi kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.

Sen sijaan valkohäntäpeurakanta on kasvanut Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Riistakeskus Pohjanmaan alueella kymmenellä prosentilla viime vuodesta. Pyyntilupia myönnettiinkin lähes kaikkiin kuntiin Lestijärveä ja Perhoa lukuunottamatta eli yhteensä yli 1 400 lupaa. Määrä kasvoi viime vuodesta yli 300 luvalla.

Vahvin valkohäntäpeurakanta on Etelä-Pohjanmaan eteläosissa, jonne kohdennettiin myös eniten pyyntilupia.

Lisäksi Suomenselän alueelle myönnettiin 15 metsäpeuran pyyntilupaa.

Lokakuulla alkaa – vahtimalla jo syyskuussa

Hirvenmetsästys alkaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla lokakuun toisena lauantaina ja kestää 15. tammikuuta saakka.

– Hirvien pellolta tapahtuva vahtimispyynti on mahdollista syyskuun alusta alkaen. Valkohäntäpeuran metsästys voidaan aloittaa vahtimalla syyskuun alusta, ja metsästys muilla menetelmillä alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina ja päättyy 15. helmikuuta, Suomen riistakeskus Pohjanmaa kertoo tiedotteessaan.

Rannikko-Pohjanmaallekin hirvilupia aiempaa vähemmän

Rannikko-Pohjanmaalle on myönnetty tulevan syksyn hirvenmetsästykseen 1 985 pyyntilupaa. Edellisellä metsästyskaudella Rannikko-Pohjanmaalla käytettiin 82,5 prosenttia myönnetyistä pyyntiluvista. Pyyntilupamäärä oli tuolloin 2 235.

Valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin tulevalle kaudelle 1 548 kappaletta. Viime vuonna myönnettiin 1 342 valkohäntäpeuran lupaa ja niistä käytettiin 65,7 prosenttia. Saalismäärä oli viime vuonna 1 184 valkohäntäpeuraa.

Pyyntilupamäärä perustuu Rannikko-Pohjanmaan alueellisen riistaneuvoston asettamiin hirvikannan tiheystavoitteisiin.