Hyppää sisältöön

Lappeenrannan Kesämäen koulun lukuvuosi alkoi uutuuttaan hohtavissa tiloissa – parin vuoden evakkotaival päättyi

Lukuvuosi alkoi keskiviikkona lähes kaikissa Etelä-Karjalan kouluissa. Imatralla Kosken koulukeskuksen oppilaat pääsivät uusiin tiloihin.

Koululaiset saapuivat keskiviikkoaamuna remontoituun Kesämäen koulun Kapteeninkadun toimipisteeseen, joka tunnetaan myös Kesämäenrinteen kouluna. Kuva: Seppo Kivimäki/Yle

Lappeenrannan Kesämäen koulun piha täyttyi keskiviikkoaamuna yläkoululaisista.

Suurin osa nuorista saapui Kapteeninkadulla sijaitsevaan koulurakennukseen ensimmäistä kertaa, sillä koululla on takanaan parin vuoden remonttievakko kauppakeskus Family Centerin tiloissa.

Yhdeksännelle luokalle menevät Inka Käppi (vas.) ja Suvi Husu eivät olleet vielä aamulla koskaan käyneet Kesämäen koulurakennuksessa. Kuva: Seppo Kivimäki/Yle

Yhdeksäsluokkalaisilla Suvi Husulla ja Inka Käpillä ei ollut aamulla suurempia odotuksia uuden koulun suhteen.

Väistötilat Family Centerissä olivat heidän mielestään ihan hyvät, joskin meluisat etenkin alkuvaiheessa.

Kumpikin arvioi, että koulunkäynti on sujunut myös väistötiloissa – ja korona-aikana.

– Ihan hyvin on mennyt. Melkein samalla tavalla olen oppinut, Husu sanoo.

Lue myös: Koulu taistelee erikoisen meluongelman kanssa – matot, verhot eikä mikään muukaan auta: "Ei tämä kyllä mikään hyvä tilanne ole"

Kesämäen koulun talotekniikka ja kalustus on uusittu täysin. Kuva: Seppo Kivimäki/Yle

Teknisesti valmist

Kesämäen koulun rehtori Petri Huovila kuvailee peruskorjauksen läpikäynyttä koulua rakennusteknisesti valmiiksi.

– Monia viikkoja, muutama viikkokin vielä laitetaan asioita lopullisesti paikoilleen, jos ne ikinä tulevatkaan lopullisesti paikalleen, Huovila kertoo.

Vuonna 1958 valmistunut koulurakennus koostuu useista siivistä, jotka on omistettu eri oppiaineille.

– Jos on Kesämäessä käynyt, tämä on muuttunut totaalisesti. Tilat ovat samat, mutta näyttävät erilaisilta, Huovila sanoo.

Kesämäen koulun aulaan on tuotu telineet kenkien säilytystä varten. Kuva: Seppo Kivimäki/Yle

Koulussa sukkasillaan

Uusissa tiloissa aloitti tänä syksynä myös Kosken koulukeskus Imatralla.

Koulukeskuksen pihapiiristä löytyy neljä rakennusta: uusi päärakennus, kaksi pitkäaikaiseen käyttöön suunniteltua moduulikoulua ja vanha Lyseon rakennus.

Tiloissa toimivat Kosken koulu ja siihen sulautuneet Imatrankosken ja Meltolan ala-asteet sekä Itä-Suomen koulu. Oppilaita on yhteensä noin 870.

Kesämäen koulua ja Kosken koulukeskusta yhdistävät ainakin muunneltavat luokkatilat ja toisaalta kengättömyys: koulun sisätiloissa ei käytetä ulkokenkiä, vaan niille on varattu kenkätelineet.

Kotitalouden lehtori Marjut Nuotio saattaa tehdä uusille oppilaille smoothieta tervetulomaljaksi. Ruoanlaitto alkaa, kun käytännön asiat on käyty läpi. Kuvassa myös 7. luokan oppilas Emma Valtonen. Kuva: Johanna Ovaska

Avara ja moderni

Kosken koulukeskuksen seitsemäsluokkalaisen Emma Valtosen ensivaikutelma koulukeskuksesta on avara ja Imatrankosken kouluun verrattuna moderni.

Yläkoulun alkaessa hänellä on edessään muutakin uutta kuin koulurakennus.

– Vain kaksi mun kaveria tuli samalle luokalle, mutta ei se haittaa, Valtonen kertoo.

Kotitalouden lehtori Marjut Nuotio kertoo, että kaikki on valmista ensimmäisiä oppitunteja varten. Kotitalousluokan laiteasennukset on tehty, ja lähes kaikki keittiötarvikkeetkin paikallaan.

Heti ensimmäisellä tunnilla ei tosin päästä laittamaan ruokaa, vaikka oppilaat sitä toivovatkin.

– Tietysti työturvallisuus on kotitalousluokassa tärkeimpiä asioita. Tutustumme paikkoihin ja myös kavereihin, Nuotio kertoo.

Korona-aika näkyy kotitaloustunneilla ja muualla koulussa muun muassa ahkerana käsien pesemisenä ja vahvana maskisuosituksena.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.