1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Afrikka

Ennätyksellinen helleaalto korventaa myös Välimeren etelärannikkoa – Algeriassa kuollut yli 60 maastopaloissa

Algeriassa ainakin 65 ihmistä on kuollut maan pääkaupungin itäpuolella riehuvissa paloissa. Heistä yli puolet oli pelastustöihin kutsuttuja sotilaita. Naapurimaa Tunisiassa mitattiin tiistaina lähes 50 asteen lämpötiloja.

Algeriassa kymmeniä maastopaloja alkuviikolla
Algeriassa kymmeniä maastopaloja alkuviikolla

Korventavan kuuma sää jatkuu Välimeren ympäristössä, ja maastopalot roihuavat myös etelärannalla. Algeriassa ainakin 65 ihmistä on kuollut maastopaloissa maan pääkaupungin Algerin itäpuolella.

Kuolleista 25 oli sotilaita, jotka oli lähetetty evakuoimaan alueen asukkaita. Lisäksi kymmenkunta sotilasta oli saanut pelastustöissä pahoja palovammoja. Tarkempia yksityiskohtia tapahtumista ei ole kerrottu.

Rajuimmat palot ovat riehuneet vuoristoisella alueella sijaitsevan Tizi-Ouzoun kaupungin ympäristössä sekä Bejaiassa Välimeren rannalla. Algerian pääministeri sanoi televisiohaastattelussa, että ainakin Tizi-Ouzoun palot näyttävät tahallaan sytytetyiltä.

Välimeren alueella on ollut poikkeuksellisen kuumaa. Algeriassa lämpöä oli tiistaina noin 46 astetta, mutta naapurissa Tunisiassa lämpötila nousi eilen mittaushistorian korkeimpiin lukemiin: 49 asteeseen. Edellinen ennätys 46,8 astetta oli vuodelta 1982.

Myös Välimeren pohjoispuolelle on ennustettu lähipäiviksi varsin kuumaa. Lämpötila noussee selvästi yli 40 asteen myös Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa.

Afrikasta saapuvan kuuman ja kuivan ilman pelätään luovan otolliset olosuhteet uusille maastopaloille. Viime viikkoina muun muassa Turkissa ja Kreikassa on kärsitty laajoista maastopaloista.