Äänekoskelainen nainen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – julkaisi sosiaalisessa mediassa solvaavia kirjoituksia

Nainen oli julkaissut ihmisarvoa loukkaavia kirjoituksia VKontakte-sivustolla sekä Twitterissä. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen rikokseen alentuneesti syyntakeisena.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen rikokseen alentuneesti syyntakeisena. Arkistokuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Äänekoskelainen nainen on tuomittu sosiaalisessa mediassa kirjoittamistaan viesteistä rikokseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Nainen oli kirjoittanut Internetissä VKontakte-sivustolla sekä Twitterissä kirjoituksia, joissa solvattiin, paneteltiin ja uhattiin muun muassa maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita, sukupuolivähemmistöjä sekä muita ihmisryhmiä esimerkiksi heidän uskontonsa, etnisen alkuperänsä ja ihonvärinsä perusteella.

Syyttäjä listasi useita naisen kirjoituksia vuodelta 2017, joiden katsottiin kohdistuneen mainittuihin ihmisryhmiin ja niissä on väitetty niihin kuuluvien ihmisten olevan muita alempiarvoisia.

Syyttäjän mukaan lausumat ovat olleet ihmisarvoa loukkaavia ja omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa ihmisryhmiä kohtaan. Lausumien levittämistä ei syyttäjän mukaan myöskään voida katsoa kuuluvan sananvapauden suojan piiriin.

Myönsi teot, vetosi mielenterveysongelmiin

Nainen myönsi oikeudessa syytteen teonkuvauksen oikeaksi. Hän myös myönsi julkaisseensa julkaisut omilta sosiaalisen median tilileiltään.

Syytetty kuitenkin kiisti syyllisyytensä rikokseen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja katsoi, että syyte tulisi hylätä ja hänet jätettävä tuomitsematta rangaistukseen kokonaan.

Hän perusteli syyttömyytensä puolesta mielenterveysongelmiin perustuen. Naisen mukaan hänet tulisi tuomita alentuneesti syyntakeisena, sillä hän ei pysty ymmärtämään tekojensa tosiasiallista luonnetta.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen rikokseen alentuneesti syyntakeisena. Hän sai teoista rangaistukseksi 20 päiväsakkoa, joista tuli maksettavaksi yhteensä 120 euroa. Syytetty on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon.

Nainen on tuomittu aiemmin kunnianloukkaukseen sosiaalisessa mediassa julkaistujen kirjoitusten vuoksi. Hän oli tuolloin ymmärtänyt, ettei hallitse omaa toimintaansa sosiaalisessa mediassa ja on hakeutunut asianmukaisiin tutkimuksiin.