Uusi Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta edellyttää jatkossa koltansaamenkielen taitoa tulevilta viranhaltijoilta Saamenmaalla

Lapin, Oulun ja Kajaanin seurakuntien yhdistyminen etenee. Yhdistymisen johdosta 7.–21.11.2021 pidetään ylimääräiset seurakunnanvaltuuston vaalit.

Myös yhdistymisen jälkeen seurakunnalla on papin ja kanttorin toimet Ivalossa, kertoo nykyisen Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Jaakko Vainio. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Tulevan vuoden alussa nykyisen Lapin, Oulun ja Kajaanin seurakunnat yhdistyvät Pohjois-Suomen ortodoksiseksi seurakunnaksi. Myös yhdistymisen jälkeen seurakunnalla on papin ja kanttorin toimet Ivalossa. Jatkossa toimiin valittavilta edellytetään koltansaamen kielitaitoa.

– Jos toimeen hakeutuvalla ei ole sellaista kielitaitoa, niin sitten tarjotaan mahdollisuus opiskella, kertoo nykyisen Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Jaakko Vainio.

Tärkeät kuulutukset tulevat edelleen koltansaamenkielellä.

Tulevan seurakunnan keskuspaikkana toimii Oulu.

– Toivottavasti pystymme sitten ohjaamaan vielä paremmin resursseja toimintaan. ** **

Nykyisestä Lapin ortodoksisesta seurakunnasta tulee yhdistymisen myötä Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta.

Vaalit pidetään marraskuussa

Seurakuntien yhdistymisen myötä pidetään ylimääräiset seurakunnanvaltuuston vaalit 7.–21.11.2021. Valtuutettuja valitaan viisitoista. Nykyisen Lapin ortodoksisen seurakunnan alueelta valitaan kolme valtuutettua.

– Tulevan uuden, ison seurakunnan ensimmäisen valtuuston toimikausi on lyhyempi, vain kaksi vuotta, Vainio kertoo.

Vaalilautakunnat laativat seurakuntiin toimitettujen asiakirjojen perusteella ehdokasluettelon, joka julkaistaan syyskuun puolivälissä.