Etelä-Pohjanmaalle tulossa kokoontumisrajoituksia perjantaista lähtien – Vauhtiajot ja perussuomalaisten puoluekokous voidaan silti järjestää

Rajoitukset koskevat sisätiloissa yli kymmenen hengen ja ulkona yli 50 hengen kokoontumisia. Tapahtumia ei tarvitse perua, mikäli ne pystytään järjestämään turvallisesti.

Kokoontumisrajoituksia perustellaan sillä, että epidemiatilanne Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on heikentynyt merkittävästi. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto aikoo määrätä perjantaista lähtien kokoontumisrajoituksia koko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Virasto tiedottaa asiasta ennakoivasti.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki suosittelee kokoontumisrajoituksia alueelle ja aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan, että tartuntatautilain pykälän 58 mukainen rajoituspäätös tehdään ja julkaistaan huomenna torstaina.

Kokoontumisrajoittukset tulevat voimaan perjantaina 13. elokuuta ja ne ovat voimassa 9. syyskuuta saakka.

Rajoitukset koskevat sisätiloissa yli kymmenen hengen ja ulkona yli 50 hengen kokoontumisia.

Avin mukaan suurempiakin tilaisuuksia voidaan järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.

Ohjeen mukaan tapahtumien osallistujilla pitää esimerkiksi olla omat paikat ja jonojen synty pitää pystyä estämään.

Kuinka käy viikonlopun tapahtumien?

Kokoontumisrajoitukset tulevat voimaan juuri vilkkaan tapahtumaviikonlopun alla. Seinäjoelle on kokoontumassa tuhatmäärin ihmisiä sekä Vauhtiajoihin että perussuomalaisten puoluekokoukseen.

Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä arvioi, etttä rajoituksista huolimatta tapahtumat voidaan järjestää.

– Olemme saaneet järjestäjiltä terveysturvallisuussuunnitelmat, ja näyttää siltä, että ne täyttävät avin vaatimukset. Tilat ja tapahtumat on sillä tavalla suunniteltu, että ohjeita pitäisi pystyä noudattamaan.

Perä huomauttaa, että vaikka turvavälit pystytään pitämään, on osanottajista kiinni, että turvavälit myös pidetään.

– Turvavälien pitäminen on kuitenkin mahdollistettu.