Teattereissa syksy vastaanotetaan odottavaisin mielin - Rovaniemellä ja Kemissä tarjolla neljä ensi-iltaa ja maskisuositus

Rovaniemellä ja Kemissä teatterisyksy käynnistyy ilman kävijämääriä koskevia rajoituksia, mikäli tautitilanne ja rajoitukset pysyvät samana seuraavan kuukauden ajan.

Kemissä harjoiteltiin viime talvena Maa on syntinen laulu -näytelmää, johon muusikko Anna Laakso (kuvassa) on säveltänyt musiikin. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Rovaniemen teatterissa ja Kemin kaupunginteattereissa ei vielä uskalleta huokaista helpotuksesta koronan suhteen, mutta tulevaa teatterisyksyä katsotaan varovaisen optimistisesti.

– Tilanne on tavallaan ihan ok. Toki toivotaan, että voimme esiintyä mahdollisimman isolle ihmisjoukolle, tiivistää Kemin kaupunginteatterin vt. johtaja Petri Jäärni.

Sekä Rovaniemellä että Kemissä harjoitukset ovat alkaneet ja teatterikausi käynnistyy noin kuukauden päästä. Teattereissa on voimassa maskisuositus, mutta kävijämäärien suhteen ei ole rajoituksia.

Myös Rovaniemen teatterissa ollaan toiminnanjohtaja Sari Alatalon mukaan valoisalla mielellä. Katsomoihin myydään rajoitetusti paikkoja.

– Toki olemme ajan hermoilla ja pikkuisen varaudutaan siihen, että rajoituksia tulla vielä syksyn aikana.

Odotukset kävijämääriin ovat Rovaniemellä maltilliset.

– Täydellä volyymilla ei lähdetä liikkeelle, emmekä usko, että salit tulevat täyteen, Alatalo sanoo.

Ensimmäisenä ensi-iltaan tulee Rovaniemellä taiteilija Anu Pentikistä kertova Anu P -näytelmä.

Kemissä odotetaan lavalle pääsemistä

Kemissä saa ensi-iltansa vihdoin esimerkiksi Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu -näytelmä. Sen ensi-ilta siirtyi viime keväältä tälle syksylle.

– Tämän esittämistä odotamme paljon. Kirjailija on itselleni tärkeä, Jäärni sanoo.

Jäärnin mukaan on nähtävissä, että ihmiset kaipaavat teatteriin.

– Kyllä meillä koko henkilökunta odottaa, että päästään esittämään ihmisille livenä.

Koronaepidemia rajoitti rankasti Kemin kaupunginteatterin toimintaa. Jäärnin mukaan Kemin kaupunginteatteri on yksi pisimpään kiinni olleista teattereista Suomessa.

Viime vuonna turvavälikäytäntö puolitti katsojamäärät, mutta kävijämäärää rajoittaa myös Kemin kaupunginteatterin toimiminen väistötiloissa. Isolle näyttämölle mahtuu vain noin 130 katsojaa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.