Hyppää sisältöön

Retrojunaa viritellään Sortavalan ja Joensuun välille

Höyryjunalla Sortavalasta Joensuuhun on uuden venäläis-suomalaisen matkailuhankkeen tavoite. Testijunasta ja kansainvälisistä matkailijoista haaveillaan jo keväällä 2022.

Ruskealan entisen marmorikaivoksen erikoisuus on louhoksen täyttänyt turkoosinvärinen vesi. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Matkailutoimijat virittelevät höyryjunaliikennettä Joensuun ja Sortavalan välille.

Koronataudin myötä Ruskealan marmorilouhoksesta on kehkeytynyt suosittu matkailunähtävyys Venäjän Karjalassa. Paikka on vain 30 kilometrin päässä Suomen rajalta.

Tällä hetkellä höyryjuna liikennöi Sortavalan ja Venäjän valtakunnanrajan tuntumassa sijaitsevan Ruskealan marmorilouhoksen välillä. Monet venäläiset matkustavat perille suositulla höyryjunalla, joka tuo päivittäin kaivospuistoon jopa yli 700 vierasta.

Ajatuksena on, että tulevaisuudessa höyryjuna voisi liikennöidä Joensuuhun saakka. Tämä toisi Ruskealaan suomalaisia ja kansainvälisiä matkailijoita, mutta myös venäläisiä Joensuuhun.

– Ruskealaan saapuvia venäläisiä matkailijoita voisi houkutella käymään ja yöpymään Pohjois-Karjalassa. Juna toisi Joensuuhun venäläisiä matkailijoita, jotka liikkuvat Karjalassa ilman omaa autoa. Silloin tänne pääsisi helposti esimerkiksi viikonlopun viettoon, visioi VisitKarelian Russia Account Manager Anna Härkönen.

VR käy parhaillaan keskusteluja Venäjän rautateiden kanssa. Mikäli neuvottelut etenevät ja koronatilanne helpottaa, ensimmäinen retrojuna voisi puksuttaa kokeilumielessä rajan yli jo ensi keväänä.

– Pidemmän aikavälin tavoitteena olisi säännöllinen junayhteys, mikä ajettaisiin ainakin sesonkiaikana VR:n höyryvedolla, toteaa VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri.

Pohjois-Karjalasta mukana hankkeessa ovat maakuntaliitto ja Visit Karelia.

Jo aiemmin Visit Karelialla ja Karjalan tasavallalla on ollut "Kaksi maata - yksi Karjala" -projekti kansainvälisten matkailijoiden houkuttelemiseksi. Yhteistyöhön liittyi myös Etelä-Karjala.

Nyt suomalaiset ja venäläiset käyvät alustavia keskusteluita kansainvälisten matkanjärjestäjien kanssa ja suunnittelevat rajan ylittäviä reittejä ja paketteja.

– Retrojunayhteys Joensuun ja Sortavalan välillä olisi sen verran erikoinen asia, että se varmasti herättää kiinnostusta ja saa kansainvälistä näkyvyyttä. Yhteys helpottaisi myös rajan ylittävää matkustamista, Anna Härkönen uskoo.

.
.