Samanmieliset puheenjohtajaehdokkaat kohtasivat A-studiossa: Puisto ja Purra eivät tyrmää evakuointien selvittämistä Afganistanista

Perussuomalaiset valitsee viikonloppuna uuden puheenjohtajan. Ennakkosuosikit Riikka Purra ja Sakari Puisto olivat useissa asiakysymyksissä samoilla linjoilla illan A-studiossa.

Perussuomalaisten Sakari Puisto ja Riikka Purra.
Kansanedustajat Sakari Puisto ja Riikka Purra kisaavat perussuomalaisten puheenjohtajuudesta ja väittelevät keskiviikkona A-studion suorassa lähetyksessä.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaat Riikka Purra ja Sakari Puisto eivät tyrmänneet illan A-studiossa ajatusta tarjota turvaa Suomen palkkalistoilla olleille afgaaneille. Heidän mielestään asiaa tulisi selvittää. Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt Talibanin vallattua alueita vauhdilla viime päivinä.

– Se on varmasti aivan ymmärrettävää, mikäli nämä henkilöt ovat työskennelleet Suomen valtiolle ja olleet suomalaisten kanssa tekemisissä. Yleisesti en valitettavasti usko, että humanitaarinen maahanmuutto tai turvapaikkajärjestelmä kykenee tätä tilannetta pelastamaan, Purra sanoi.

– He ovat olleet Suomen palveluksessa. Kyllä sitä harkitsisin. Selvitystyö on perusteltu, mikäli he joutuvat henkilökohtaiseen vaaraan tämän tilanteen johdosta, Puisto kommentoi.

Puisto ja Purra kohtasivat A-studion puheenjohtajatentissä keskiviikkoiltana.

Samanmielisten kohtaaminen

Puiston ja Purran kannoista asiakysymyksiin on vaikea löytää eroja. He myöntävät tämän itsekin. Puiston mukaan kyseessä on enemmän henkilövaali. Purra selittää samanlaista ajattelua sillä, että kumpikin on puolueen nykyisen linjan kannalla.

Sähäkän väittelyn sijaan ehdokkaat vastailivat kysymyksiin maltillisesti.

Talouspolitiikasta kysyttäessä ehdokkaat toivat esiin hieman eri asioita. Puisto korosti oikealle menemistä, Purra eroon tästä akselista.

– Talouspoliittinen viritys on enemmän oikealla kuin se oli aikaisemmin ja retoriikka on muuttunut, Puisto sanoi.

– Itse en tarkastele perussuomalaista talouspolitiikkaa oikeisto-vasemmisto-ulottuvuudella, Purra totesi perään.

Purra ja Puisto olivat yhtä mieltä muun muassa siitä, että kokoomuksen vastikään esittelemän kotouttamisohjelman kiristykset maahanmuuttopolitiikkaan eivät ole riittäviä. Myös paikallista sopimista kumpikin kannatti rinta rinnan.

Uusi puheenjohtaja valitaan viikonloppuna

Perussuomalaisten puoluekokous kokoontuu viikonloppuna Seinäjoella. Suurin huomio keskittyy puheenjohtajan valintaan.

Nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten johtoon vuonna 2017. Kesäkuussa Halla-aho ilmoitti, ettei hae elokuun puoluekokouksessa jatkokautta.

Ehdolla uudeksi puheenjohtajaksi on viisi nimeä: Kristiina Ilmarinen, Sakari Puisto, Riikka Purra, Ossi Tiihonen ja Urpo Vähäranta.

Näistä kansanedustajat Purra ja Puisto saivat Ylen heinäkuun kyselyssä selvästi suurimman kannatuksen: Purra 65 prosenttia, Puisto 14 prosenttia.

Puheenjohtajakisan kahta ennakkosuosikkia on pidetty asiakysymyksissä samanlaisina ehdokkaina.

Katso koko A-studion lähetys Yle Areenasta.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miten Riikka Purra nousi nopeasti perussuomalaisten kärkihahmoksi? Vieraana toimittaja Olli Seuri.

Perussuomalaiset valitsevat uuden puheenjohtajan, ja “Halla-ahon oikeaksi kädeksi” nimitetty Riikka Purra on ennakkotietojen mukaan erittäin vahvoilla puolueen johtajaksi. Mutta kuka on Riikka Purra ja mistä hän on noussut vain muutamassa vuodessa gallup-suosiota nauttivan puolueen kärkinimeksi? Tätä kysymystä Samin kanssa pohtii Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin toimittaja Olli Seuri.

Lue lisää aiheesta: