Puolan parlamentti äänesti kritisoidun medialain puolesta – lakialoite sai oikeistokoalition rivit rakoilemaan

Lain on määrä estää Euroopan ulkopuolelta tulevia omistajia saamasta määräysvaltaa puolalaisissa mediayhtiöissä. Lain on kritisoitu rajoittavan median vapautta.

Puolan parlamentti hyväksyi myöhään keskiviikkoiltana lain, jonka kriitikot sanovat rajoittavan median vapautta. Kuva: Wojciech Olkusnik / EPA

Puolassa maan parlamentti äänesti keskiviikkoiltana uuden medialain puolesta.

Parlamentti hyväksyi lakialoitteen äänin 228-216. Kymmenen parlamentin jäsentä pidättäytyi äänestämästä.

Lain on määrä estää Euroopan ulkopuolelta tulevia omistajia saamasta määräysvaltaa puolalaisissa mediayhtiöissä. Lain on kritisoitu rajoittavan median vapautta Puolassa.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Discovery-konserni joutuu myymään pois oman osuutensa Puolan suurimmasta yksityisestä televisioyhtiöstä TVN:stä. Yhtiön TVN24-uutiskanavan linja on ollut erittäin kriittinen Puolan hallitusta kohtaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kommentoi lain hyväksymistä keskiviikkoiltana sanomalla, että Puolan päättäjillä on tilaisuus näyttää heidän seisovan niiden arvojen takana, jotka yhdistävät Yhdysvaltoja ja Puolaa.

Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi, että ministerön vanhemmat virkamiehet olivat keskustelleet lakialoitteesta puolalaisten virkamiesten kanssa keskiviikon aikana.

Puolan oikeistokoalitio alkoi rakoilla medialain vuoksi

Lakialoite kirvoitti riitaa oikeistopuolueiden keskuudessa ja johti Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen liittolaisen eroon.

PiS yritti aikaisemmin keskiviikkona lykätä lakialoitteen äänestystä syyskuulle, kun kävi ilmi, että sen liittolainen Porozumienie aikoo vetäytyä koalitiosta. Äänestyksessä lain käsittelyn lykkäämisestä 229 parlamentin jäsentä äänesti lykkäämistä vastaan ja 225 puolesta.

Parlamentin puhemies ja valtapuolue PiSin Elzbieta Witek määräsi kuitenkin uuden äänestyksen istunnon jatkamisesta, ja hallituksen edustajat voittivat sen. Tämä aiheutti parlamentissa kovaäänisen huutokuoron, jossa opposition edustajat syyttivät hallituksen edustajia huijareiksi.

Aiheesta lisää: