Hyppää sisältöön

Huikeat tähdenlennot täyttävät taivaan ensi yönä – Saitko kuvan? Lähetä se meille

Maapallo kulkee torstain ja perjantain välisenä yönä hiekkapilven läpi, minkä ansiosta tähdenlentoja pitäisi näkyä poikkeuksellisen runsaasti. Niiden kuvaaminen vaatii sinnikkyyttä, mutta jos onnistuit, jaa kuvasi meille.

Tämä tähdenlento on kuvattu Islannissa vuonna 2017 Kuva: EPA/VASSIL DONEV

Kun pimeä tänä torstai-iltana saapuu, kannattaa laittaa tuoli makuuasentoon ja nauttia taivaankannen tarjonnasta. Näin aikoo ainakin tehdä tähtiharrastaja Timo Loikala.

Torstain ja perjantain välisenä yönä pitäisi nimittäin näkyä erityisen paljon näyttäviä tähdenlentoja.

– Ne ovat kirkkaita, jopa kirkkaampia kuin itse tähdet, kertoo Loikala.

Timo Loikala on kymenlaaksolaisen tahtiharrastusyhdistyksen Konut Tählet ry:n palkittu puheenjohtaja. Hän arvioi, että torstain ja perjantain välisenä yönä voi tunnin aikana nähdä jopa noin 30 tähdenlentoa.

Tähdenlennot näkyvät Loikalan mukaan paljain silmin oikein hyvin. Niitä voi nähdä kauttaaltaan taivaankannella, mutta eniten niitä näyttää tulevan Perseuksen tähtikuvion luota. Siksi puhutaankin Perseidien tähdenlentoparvesta.

Perseuksen tähtikuvio sijaitsee taivaalla idän ja kaakon suunnalla.

Aamuyöllä paras hetki

Eteläinen Suomi on pimeyden kannalta paras alue nähdä ensi yön tähdenlennot. Otollisin hetki Timo Loikalan kokemuksen mukaan on aamuyö.

– Noin sadan kilometrin korkeudessa maapallon ilmakehään törmää pienen pieniä hiekkahiukkasia, jotka höyrystyvät ja tekevät kirkkaan valoilmiön.

Tämä kuva tähdenlennosta on otettu Saksassa elokuussa 2014. Kuva: Patrick Pleul / EPA

Nämä hiekanjyväset ovat peräisin aurinkoa kiertävästä komeetta Swift-Tuttlesta.

Tähdenlento kestää taivaalla vain lyhyen hetkien, minkä takia sen valokuvaaminen voi olla hankalaa ja vähän onnen kauppaa. Sitä ei pysty kuvaamaan niin, että näkee tähdenlennon ja räpsäisee kuvan, koska silloin on auttamattomasti myöhässä.

Valotusajan tulee olla pitkä, objektiivin tarkennus äärettömyyteen ja ehdottomasti mukana täytyy olla jalusta.

Puolenyön jälkeen näkee parhaiten

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursa ry:n tiedottaja Anna Liljeström suosittelee nostamaan katseen taivaalle perjantain vastaisena yönä. Tämän hetkinen sääennustus nimittäin lupaa hyvää keliä tähdenlentojen katseluun.

– Ihan paras aika olisi hyvin varhain perjantai aamulla puolesta yöstä aamu kahteen.

Otollisimpia paikkoja tähdenlentojen bongaukseen Liljeströmin mukaan on paikat, jossa on mahdollisimman vähän keinovalaistusta ja taivasta näkyy paljon. Esimerkiksi meren- tai järvenranta voi olla hyvä katselupaikka.

– Periaatteessa heti kun aurinko on laskenut ja taivas alkaa tummua niin sieltä voi kirkkaimmat tähdenlennot jo erottaa, sanoo Liljeström.

Vinkkejä hyviin katselupaikkoihin löytyy myös Ursan ylläpitämästä karttapalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Saitko kuvan?

Lähetä meille alla olevalla lomakkeella kuva alla tai kokemus tähdenlennosta! Olitteko porukalla seuraamassa tähdenlentoja?

Huomaa, että lähettämällä kuvan Ylelle annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä. Kuvista ei myöskään makseta palkkiota. Lue tarkat säännöt tästä.