Huoli ilmastosta saa korjauttamaan vanhaa – Kainuun ainoa suutari: "On paljon semmosia ihmisiä, jotka ajattelevat kestävämmin"

Ihmiset tuovat aiempaa herkemmin korjattavaksi kenkiä ja asusteita. Erityisesti nuoret ostavat nahkatuotteita, joita voi korjata, arvioi suutari. Hän kohtaa kuitenkin edelleen materiaaleja, joita ei voi korjata, vaikka kuinka yrittäisi.

Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Suutareiden perinteikäs ammattikunta on pienentynyt jo pitkään, mutta onko kestävän kehityksen suuntaus tuomassa lisää asiakkaita? Suomen suutariliikkeiden liitto ry kertoo, että yhä useammin nuoret tuovat kenkiä ja muita tavaroita suutarille korjattavaksi. Suomussalmella suutarinliikettä pitävä Mikko Kyllönen kertoo Arto Loukasmäen haastattelussa ammatistaan.

Ilmastonmuutoksen uskotaan vaikuttavan suutarille hakeutumiseen. Suutariliikkeiden Liitto ry:n puheenjohtaja Kimmo Soininen kertoo, että ihmiset tuovat jälleen korjattavaksi kenkiä ja asusteitaan.

Nuoret erityisesti ostavat nahkatuotteita joita voi korjata roskiin heittämisen sijaan. Edelleenkin suutarit joutuvat tekemisiin materiaalien kanssa, joita ei voi korjata, vaikka kuinka yrittäisi.

Kainuun ainutta Suomussalmella suutarinliikettä pitävä Mikko Kyllönen on huomannut saman ilmiön myös Ylä-Kainuussa.

– On paljon semmosia ihmisiä, jotka ajattelevat kestävämmin.

Suomessa on noin 300 suutaria.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.