Saarikko kummasteli iltauutisissa avin päätöstä lasten harrastusten rajoittamisesta – myös muita ministereitä tyrmistyneenä

Valtiovarainministeri Annika Saarikon lisäksi muun muassa opetusministeri Li Andersson sekä kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen ovat ottaneet kantaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston torstaisiin päätöksiin.

Annika Saarikko kommentoi pääkaupunkiseudun koronarajoituksia
Annika Saarikko kommentoi pääkaupunkiseudun koronarajoituksia

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kummastelee Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) torstaista päätöstä pääkaupunkiseudun uusista kokoontumisrajoituksista, jotka osuvat tuntuvasti myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan sisätiloissa.

– Hallitus on mielestäni aika johdonmukaisesti ilmaissut huolensa siitä, että että lasten ja nuorten arkeen korostuu erityisiä huolia, Saarikko sanoi Ylen iltauutisten lähetyksessä.

– Koronan jättämä varjo heidän elämässään on erityisen pitkä, siksi rajoituksia ei pitäisi kohdistaa heihin. Niinpä tänään hallituksessa asiasta linjasimme, ja sosiaali- ja terveysministeriö sai vastuun ohjeistaa alueita, Saarikko sanoi.

Avin päättämät kokoontumisrajoitukset astuvat voimaan pääkaupunkiseudulla 20. elokuuta, ja ne tekevät käytännössä mahdottomia monien joukkuelajien harrastamisesta sisätiloissa, sillä sisätiloissa pitäisi noudattaa kahden metrin turvaväliä.

Aluehallintovirasto täsmensi tänään muun muassa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että pääkaupunkiseudulla turvavälivelvoite koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa sisätiloissa.

Hallitus neuvotteli tänään Säätytalolla koronastrategiasta, mutta myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksistä ja kahden metrin turvavälivaatimuksesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen neuvotteluiden jälkeen, että alueviranomaisia ohjeistetaan asiasta. Viranomaisia ohjeistetaan myös turvavälivaatimuksista, sillä hallitus haluaa luopua kahden metrin turvavälivaatimuksesta, joka on kurittanut kulttuurialaa ja kurittaa jälleen pääkaupunkiseutua uusien kokoontumisrajoitusten myötä.

Ylen uutisankkuri Piia Pasanen kysyi Saarikolta uutislähetyksessä, haluaako hallitus eri asioita kokoontumisrajoitusten suhteen kuin aluehallintovirasto.

– Hallitus ei voi paeta vastuutaan, Saarikko aloitti.

– Suomessa on kuitenkin sellainen päätöksentekojärjestelmä, että alueviranomaiset käytännössä tekevät ne ratkaisut ja hallitus luo suuret linjat. Siksi tänään keskustelimme (hallituksen neuvotteluissa) siitä, että kun rokotekattavuus on riittävä, pääsisimme tästä rajoitusten ajasta pois, Saarikko totesi.

Li Andersson: Päätös on avin eikä hallituksen

Moni ministeri tuntui olevan yhtä mieltä kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja siitä, että lasten ja nuorten harrastusten rajoittaminen ei saa olla ensimmäisten toimien joukossa.

Esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas.) korosti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) alkuillasta, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston tämänpäiväinen rajoituspäätös ei ollut hallituksen antama.

– Tämänpäiväinen Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksista oli viranomaisen oma eikä hallituksen ja on tärkeää, että ”lapset ja nuoret ensin”-periaatteen merkitystä taas voimakkaasti painotetaan, Andersson kirjoitti.

Saarikon puoluetoveri, nykyinen kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvinen kommentoi aiemmin tänään (siirryt toiseen palveluun) Twitterissä, että kahden metrin turvavälivaatimus on ongelmallinen kulttuuri- ja urheilutapahtumille.

– Arkijärkeä tarvitaan, Kurvinen tiivisti.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) ilmaisi olevansa erityisen iloinen hallituksen yhteisymmärryksestä kahden metrin turvavälivaatimuksen suhteen.

– Yhteiskuntaa on pidettävä mahdollisimman auki, ja kulttuurialaa on kohdeltava oikeudenmukaisesti. Kahden metrin turva­väli­vaatimuksesta esimerkiksi kulttuuri­tapahtumissa tullaan luopumaan, Henriksson kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).