Kulttuuriala tuohtui koronarajoituksista – Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki: "Tämä on taloudellisesti ja henkisesti katastrofi"

Pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitukset kiristyvät 20. elokuuta alkaen. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on tyrmistynyt Avin linjauksista. Myös Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) kritisoi voimakkaasti tuoreita rajoituspäätöksiä.

Yleisöä Kuopiorockissa tämän vuoden heinäkuussa. Arkistokuva. Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös kiristää pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia tuli Helsingin kaupungille yllätyksenä sanoo kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.)

– Hallituksen ja kaupungin tavoite on ollut avata yhteiskuntaa. Nämä rajoitukset vievät sitä toiseen suuntaan, Arhinmäki toteaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti eilen (siirryt toiseen palveluun), että pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitukset kiristyvät 20. elokuuta alkaen.

Arhinmäen mukaan koronaturvallisesti järjestetyistä kulttuuritapahtumista ei ole lähtenyt liikkeelle suuria tartuntaketjuja.

– Käytännössä tämä sulkee yleisötapahtumat ja kulttuuritapahtumat. Järkytys oli suuri, kun huomattiin, että lasten ja nuortenkin harrastustoimintaa ollaan sulkemassa, sanoo Arhinmäki.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään perjantaina hallituksen haluavan luopua kulttuuritapahtumien kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja lähettää asiasta ohjauskirjeen aluehallintoviranomaisille. Hallitus ohjeistaa myös lasten ja nuorten harrastuksiin kohdistuvista rajoituksista.

– Hallitus haluaa lähettää selvän viestin kentälle siitä, että lapset ja nuoret -periaatteen pitäisi toteutua nyt kun viranomaiset ovat tehneet päätöksiä esimerkiksi erilaisten tilaisuuksien ja harrastustoiminnan rajoituksista, Marin sanoi neuvotteluiden päätyttyä, kommentoi Marin Ylelle torstaina.

Tartuntaluvut ovat korkealla. Suomessa todettiin eilen ennätykselliset 1024 tartuntaa. Arhinmäen mielestä yhteiskunnan tulisi silti siirtyä eteenpäin. Rajoitustoimenpiteillä on pyritty turvaamaan sairaanhoidon kapasiteetti, joka on Arhinmäen mukaan rokotuskattavuuden ansiosta jo parempi.

– Tämä on taloudellisesti ja henkisesti katastrofi. Avilta tuli niin tiukat ja päällekkäiset säännökset, että ne tekevät tapahtumista logistisesti ja taloudellisesti mahdottomia järjestää.

Arhinmäen mielestä kulttuuri- ja tapahtuma-ala tulee tarvitsemaan valtiolta uuden tukipaketin, jos rajoitukset jatkuvat.

Muusikko Iiro Rantala soittamassa pianoa Ylen 90-vuotisjuhlissa vuonna 2016. Arkistokuva. Kuva: Ilmari Fabritius/Yle

Tänään Ylen Radio Suomen Helsingin lähetyksessä vieraillutta muusikko Iiro Rantalaa sapettaa viimeisin päätös rajoituksista. Hänen mielestä päättäjät eivät kuuntele ammattikuntaa.

– Meidät on pidetty kiinni vaan sen takia, että poliitikot saavat sulan hattuunsa siitä, että jotain pidetään kiinni ja kansaa suojellaan.

Rantalan mielestä esimerkiksi festivaalijärjestäjistä pyritään löytämään syntipukki tartuntoihin aina kun se on mahdollista.

Rantala povaa päättäjiltä kohtuutta päätöksentekoon. Rajoitustoimien jatkaminen johtaa muusikon mielestä pidempiaikaisiin ongelmiin: syrjäytymiseen, masennukseen ja taloudellisiin ongelmiin.

– Me haluamme tehdä töitä, se on kulttuurialan viesti.

Voit keskustella aiheesta perjantaina 13.8.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi: