1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurtturuusu

Puutarhuri istutti sormet verillä tuhansia ruusuja – nyt ne kaikki pitää vielä suuremmalla vaivalla kaivaa ylös

Kurtturuusu on kasvi, joka kasvaa siellä, missä mikään muu ei kasva. Siksi se on ollut suosittu koristekasvi. Kurtturuusu on karannut käsistä, ja sen leviäminen on uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Aikansa trendikasvista tuli vihollinen - puutarhurit paljastavat kurtturuusun hyvät ja huonot ominaisuudet
Aikansa trendikasvista tuli vihollinen - puutarhurit paljastavat kurtturuusun hyvät ja huonot ominaisuudet

Läpi kesän komeasti kukkineen kurtturuusun oksat ovat syksyn tullen täyttyneet pulleista punaisista kiulukoista eli ruusunmarjoista. Näky on tuttu monen kodin puutarhasta, taloyhtiön pihoista, kaupunkien puistoista ja teiden varsilta.

Kurtturuusu oli hyvin suosittu kasvi 1960-, 70- ja vielä 80-luvulla, koska se on helppohoitoinen ja sopeutui hyvin suomalaisiin olosuhteisiin. Kasvin päälle voi talvella jopa kasata lunta.

– Se oli maailman paras tien laidoille, koska kurtturuusu kestää hyvin suolaa. Se myös peittää hyvin, on kaunis ja kestävä, luettelee puutarhuri ja vihersuunnittelija Tarja Hernetkoski.

Pulleat kiulukat kelpaavat linnuille, joiden avulla kurtturuusun siemenet leviävät uusille alueille. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tarja Hernetkoski on tehnyt pitkän uran Kotkan kaupungin puistotoimessa. Hän muistelee aikaa, kun Kotkan pääyhteysväylät Hyväntuulentie ja Merituulentie rakentuivat. Näyttävän näköistä kurtturuusua istutettiin tuolloin valtavina massaistutuksina uusien teiden varsille.

– Istutettavia taimia oli välillä tuhansia, kertoo puutarhuri ja vihersuunnittelija Tarja Hernetkoski.

Uusia kurtturuusuistutuksia ei ole tehty enää yli pariinkymmeneen vuoteen, kun lajin ikävämpi puoli selvisi. Nyt Hernetkoskella olisi edessään urakka päästä vanhoistakin eroon.

Helppohoitoisuudessa on hyvät ja huonot puolensa

Kurtturuusu on kiitollinen ja helppohoitoinen kasvi. Sen juurelta ei esimerkiksi ole tarvinnut kitkeä rikkaruohoja, sillä se ei päästä mitään muita kasveja kasvustonsa läpi.

Tämä on myös yksi peruste sille, miksi kurtturuusu on saanut kansallisesti haitallisen vieraslajin leiman ja hävitystuomion.

Kurtturuusua on istutettu aikanaan runsaasti teiden varsille, alikulkusiltojen ympärille ja muihin hankaliin kohteisiin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kurtturuusua on istutettu ajattelematta, kuinka nopeasti se leviää. Luontoon päästessään se on vallannut tilaa ja syrjäyttänyt alueella luonnollisesti kasvavat lajit.

Kotkassa kurtturuusu pääsi leviämään lintujen tai veden mukana läheisen Lehmäsaaren pitkille hiekkarannoille.

– Siellähän se on omalla luontaisella paikallaan viihtynyt liiankin hyvin. Se peitti alleen kaiken luonnonkasvillisuuden, sanoo Tarja Hernetkoski.

Kuluneena kesänä kaupunki poisti Lehmäsaaren rannalta (siirryt toiseen palveluun) 20 lavallista kurtturuusun juurta ja kasvustoa. Kertakäsittely ei riitä.

– Maahan jää juuren palasia, ja jo nyt sinne on noussut ensimmäisiä kasvustoja. Meillä on olemassa jatkosuunnitelma, miten se pidetään kurissa, lupaa työnohjaaja-puutarhuri Mari Nenonen Kotkan puistotoimesta.

Isoja massoja juuria ja kasvustoa poistetaan koneellisesti. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vieraslajin torjunta on kuin laihduttamista

Kurtturuusun, kuten muidenkin haitallisten vieraslajien hävittäminen, vaatii sitkeyttä ja kärsivällisyyttä. Ely-keskuksien yhteinen valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen vertaa vieraslajeja ylimääräisiin kiloihin vyötäröllä.

– Kilot on helppo kartuttaa, mutta otapa ne sitten pois. Niiden torjunta on pitkäveteistä puuhaa, jossa yksi vuosi ei merkitse juuri mitään, sanoo vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen.

Reima Leinonen kannustaa jokaista kantamaan kortensa kekoon omalta osaltaan. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Laki vieraslajeista on yksiselitteinen. Sen mukaan kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022, jolloin lajin pitäisi olla hävitettynä. Jo tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, ettei kaikkea ehditä poistamaan.

– Kurtturuusua on niin joka paikassa, ettei sitä saada pitkään aikaan pois. Hävitystyö kuitenkin pitäisi olla aloitettu ja edes joku suunnitelma aikataulusta, sanoo vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen.

Työnohjaaja-puutarhuri Mari Nenonen sanoo urakan olevan iso kaikkialla Suomessa yksityispihoista aina valtion maille. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkassa kurtturuusua on tähän mennessä poistettu muiden vihertöiden yhteydessä. Syksyn aikana laaditaan suunnitelma, miten aikanaan istutetuista kasveista päästään nyt eroon. Urakka on iso ja kallis.

– Kustannukset on niin suuria, että emme ei voi sormia napsauttamalla poistaa kaikkea. Vuosi kaksi niin ollaan hyvässä tilanteessa, arvelee Mari Nenonen Kotkan puistotoimesta.

Lue lisää: Muotikasvit voivat villiintyä uusiksi karkulaisiksi luontoon – kotipuutarhuri, näin kannat vastuusi vieraslajeista ja helpotat kitkemissavottaa

Tässä ohjeet kurtturuusun hävittämiseen