1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Li Andersson

Opetusministeri Li Andersson haluaa välttää etäopetusta viimeiseen asti – Koululaisten rokotuksia häirinneet saivat ministerin kimpaantumaan: "Paheksun erittäin voimakkaasti"

Kouluissa alkoivat 12-15 -vuotiaiden koronarokotukset syyslukukauden kanssa yhtä aikaa. Opetusministeri Li Anderssonia tuohdutti etenkin välikohtaus, jossa kolme rokotteen vastustajaa pyrki sisään helsinkiläiskouluun. Opetusministeri linjaa myös, että jos koronatilanteen takia tulee vielä lisärajoituksia, ne on kohdennettava aikuisiin.

Li Andersson.
Opetusministeri Li Andersson Ykkösaamun vieraana

Koulujen alkamisviikolla on todettu ennätysmäärä koronatartuntoja. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen raportoima tartuntaluku oli torstaina 1024 ja perjantaina 926. Tartunnat leviävät erityisesti rokottamattomien nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. TV1:n Ykkösaamun vieraana ollut opetusministeri Li Andersson (vas.) haluaa pitää koulut lähiopetuksessa.

– Pandemia on osunut lapsiin ja nuoriin jo aivan liian kovaa. Meidän tulee viimeiseen asti välttää sitä, että joutuisimme etäopetukseen, painottaa Andersson.

Hänen mukaansa etäopetuspäätöksiin pitää mennä vain siinä tilanteessa, kun ensin muut rajoituskeinot aikuisia kohtaan on käytetty ja terveydenhuollon toimijat pitävät etäopetusta tarpeellisina.

– Meillä on edelleen sama lainsäädäntö voimassa, joka mahdollistaa paikallisille viranomaisille ja opetuksen järjestäjille päätöksenteon etäopetukseen siirtymisestä. Pidän myös selvänä, että jos etäopetuspäätöksiä tulee ne ovat paikallisia eli jos jossakin on paha tartuntatautirypäs tai paikallisesti on vaikea tilanne.

Myös lasten ja nuorten harrastukset olisi pidettävä toiminnassa.

– Hallituksen peruslähtökohta on, että lasten ja nuorten lähiopetuksen ja harrastamisen rajoittaminen on viimesijainen toimi. Jos rajoitustoimia lähitulevaisuudessa tarvitaan lisää, pitää niiden olla selvästi aikuisväestöön kohdennettuja, Andersson linjaa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) torstainen päätös tiukentaa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia on kuitenkin herättänyt kohua ja kommentointia pääministeriä myöten.

Lue lisää: Ministerit kummastelivat avin päätöstä rajoittaa lasten harrastuksia – nyt virastojohtaja ihmettelee kommentteja: Noudatamme hallituksen linjauksia

Pääministeri Marin uskoo alueiden muuttavan tulkintansa lasten harrastusjupakassa ja paljastaa samalla Ylen haastattelussa kesän himoharrastuksensa

– Etelä-Suomen aluehallintovirasto korjasi viestintäänsä tähän päätökseen liittyen ja totesi, että tarkoitus ei ole ollut estää lasten ja nuorten harrastamista vaan ainoastaan asettaa terveysturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia, Andersson sanoo.

Tartuntatautilain nojalla tehtyjä aluehallintoviranomaisten päätöksiä tulee kuitenkin Anderssonin mukaan noudattaa.

– Hallitus ei voi suoraan vaikuttaa avien päätöksiin. Hallitus on voinut vain toistaa tätä lapset ja nuoret ensin -periaatetta, että viranomaiset ottaisivat sen huomioon soveltaessaan ja tulkitessaan lainsäädäntöä. Myös sosiaali- ja terveysministeriö, joka tukee aluehallintoviranomaisia siinä miten lakia sovelletaan, tulee myöskin tätä omalta osaltaan toistamaan ja painottamaan.

Rokotusten vastustajien toiminta tuohdutti

Koululaisten 12-15 -vuotiaiden rokotukset alkoivat tällä viikolla samaan aikaan syyslukukauden kanssa.

– Ne ovat tietääkseni edenneet hyvin, Andersson sanoo.

Sen sijaan joidenkin rokotusten vastustajien toimet saivat opetusministerin suorastaan kimpaantumaan.

Lue lisää: Kolme rokotteen vastustajaa pyrkinyt sisään helsinkiläiskouluun – Espoossa jaettu mainoslappuja

– Silloin kun puhutaan koululaisista niin paheksun erittäin voimakkaasti sitä, että on aikuisia jotka tulevat häiriköimään koululaisia ja opettajia koulupäivän aikana ja vieläpä korona-aikana jolloin ulkopuoliset eivät ole tervetulleita koulun alueelle lainkaan.

– On ihan itsestään selvää, että koululaisilla on oikeus saada tieteeseen perustuvaa oikeaa tietoa rokotuksista ja on aivan itsestään selvää, että heillä on oikeus koulurauhaan. Kyllä meillä aikuisilla pitäisi olla sen verran järkeä päässä, että vaikka olisi mitä mielipiteitä itsellään niin jätetään lapset ja nuoret rauhaan, Andersson sanoo tuohtuneena.

Ministeri vetoaa kuntiin opetusbudjettien puolesta

Koronasta johtunut etäopetus aiheutti viime lukuvuonna kouluissa oppimisvajetta. Vajeen paikkaamiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö on jo jakanut ja jakaa syksyn aikana kouluihin ja esiopetukseen yli 200 miljoonaa euroa.

– Olen jo aikaisemmin esittänyt toiveen, että kunnissa ei lomautettaisi opettajia. Kunnilla on paljon valtaa omien budjettiensa suhteen. Esimerkiksi se, että valtiolta tulee tukea oppimisvajeiden paikkaamiseen, ei ole syy leikata koulutusbudjeteista, opetusministeri Andersson huomauttaa.

Hallitus haluaa kahden metrin turvavälit pois

Hallitus haluaa avata kulttuurielämää heti, kun tartuntatilanne sallii.

– Kohtuuttomia tilanteita tapahtumajärjestäjille aiheuttavasta kategorisesta kahden metrin turvavälivaatimuksesta tulee luopua, sanoo Andersson.

Kulttuuriminsteri Antti Kurvinen (kesk.) toivoo asiaan muutoksia jo elokuussa. Opetusministeri Andersson puhuu yhdenvertaisuudesta.

– Rajoitusten tulee kohdella eri aloja ja alueita yhdenvertaisesti. Kulttuuriala osoitti jo vuosi sitten syksyllä, miten maskeilla, väljyydellä ja muilla järjestelyillä on mahdollista järjestää tapahtumia terveysturvallisella tavalla. Heillä on valmiudet tehdä näin nytkin, uskoo Andersson.

Yleisötapahtumien henkilörajoitukset ja kahden metrin turvavälivaatimukset johtuvat siitä Anderssonin mukaan siitä, että lainsäädäntö ei mahdollista tarkempien kriteereiden asettamista eli erityyppisten tapahtumien erottaimista toisistaan.

– Hallituksen piirissä on puhuttu siirtymisestä riskiperustaiseen malliin, mutta sen osalta työ on vielä kesken. Tällaiselle olisi tarvetta verrattuna näihin aika karkeisiin työkaluihin, joita aluehallintovirastot tällä hetkellä käyttävät.

Hallituksessa on ollut pohdintaa myös tartuntatautilain muuttamisesta, jos se ei sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksella onnistu.

– Minä kannatan sitä. Jos tartuntatautilaki on niin määräävä, ettei sitä pysty muutoin soveltamaan, niin silloin lakia pitää muuttaa.

Yhteiskunnan avaaminen edellyttää pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan 80-90 prosentin rokotekattavuutta. Tämä voisi olla mahdollista aikaisintaan lokakuussa. Suurten yleisöjen esittäville taiteille jokainen kuukausi rajoituksia on piinaa. Andersson ei usko enää yleiskieltoihin, vaikka tartuntoja onkin nyt paljon.

– Rokotusten eteneminen on ilahduttavaa ja hienoa, mutta ilmaantuvuuden nousu on huolestuttavaa. Tilanteeseen on reagoitava riittävän tehokkain, oikeudenmukaisin ja oikein kohdennetuin toimenpitein. Esittävän taiteen tilojen ja tilaisuuksien järjestämisen ehtoja tulee harkita niiden tosiasiallisten terveysriskien mukaisesti, ei laajojen yleiskieltojen avulla, sanoo Andersson.

Jos uusia rajoitustoimia tarvitaan, niin Anderssonin mielestä pitäisi lähteä liikkeelle sieltä, missä aikuisten sosiaaliset kontaktit tapahtuvat.

– Silloin me puhutaan valitettavasti taas kerran baareista, ravintoloista, aikuisten harrastuksista ja isoista tapahtumista, joissa ei ole mahdollista noudattaa terveysturvallisuuteen liittyviä sääntöjä.

Lue lisää:

Kulttuuriministeri Antti Kurvinen lupaa, että tapahtuma-alaa hiertävä kahden metrin turvaväli poistetaan: “Toivon muutoksia jo elokuun aikana”

Saarikko kummasteli iltauutisissa avin päätöstä lasten harrastusten rajoittamisesta – myös muita ministereitä tyrmistyneenä

Kulttuuriala tuohtui koronarajoituksista – Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki: "Tämä on taloudellisesti ja henkisesti katastrofi"

Helsinki voisi pilotoida koronapassin käyttöä – pormestari Vartiainen kertoi ensimmäisessä koronainfossaan valtiolle tarjotusta yhteistyöstä