1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Porvoo

Muinaisen linnan vallit ja jylhä "Edelfeltin mänty" Porvoon legendaarisella luontoalueella halutaan suojella ja nyt kaupunki ryhtyi toimeen

Porvoon Linnamäellä korjataan eroosiovaurioita. Maisemaa koristaa jylhä mänty, joka on ikuistettu Albert Edelfeltin maalaukseen.

Taidemaalari Albert Edelfelt ikuisti tämän männyn maalaukseensa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Aivan Porvoon vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva Linnamäki on yksi Uudenmaan suurimmista muinaisjäännöksistä.

Paikalla sijainneen keskiaikaisen linnan vallihaudat ovat edelleen selvästi havaittavissa, mutta itse linnasta ei ole säilynyt jälkipolville käytännössä mitään.

Nyt Linnamäellä tehdään kunnostustöitä, joiden pääpaino on eroosiovaurioiden korjaamisessa ja ehkäisemisessä. Eroosiolla tarkoitetaan kallion ja maaperän kulumista ajan saatossa.

Maisemaa koristaa jylhä mänty, jonka koukeroiset juuret puskevat ulos maasta. Se on ikuistettu jo vuonna 1892 Albert Edelfeltin maalaukseen Porvoo Linnamäeltä nähtynä.

Eroosion vaikutukset ovat nähtävissä myös männyn juurikossa.

– Tänne tulee liikkumista ohjaavia rakenteita ja infokylttejä, että miksi puun juurilla ei saa seistä. Se ei kestä sitä, kertoo arkeologi Riikka Mustonen Porvoon Museosta.

Albert Edelfeltin alkuperäinen Porvoo Linnanmältä nähtynä -teos on esillä Porvoossa Haikon Kartanon Keltaisessa Salongissa. Kuva: Tari Lillemets / Hotelli Haikon Kartano

Linnamäki on herkkää aluetta kunnostuksen jälkeenkin

Maa Linnavuorella on vyörynyt alaspäin etenkin kävelyn ja pyöräilyn seurauksena.

– Jokainen askel on vienyt mennessään muutaman kiven ja pyöräilijät ovat hoitaneet loput. Nyt maa palautetaan paikalleen ja yritetään saada pysymään siellä jatkossakin, sanoo kaupungin viherrakennusmestari Veli-Matti Vihinen.

Rinteissä liikkuminen ei tule olemaan suotavaa eroosiovaurion korjauksen jälkeenkään, sillä kulutus vaurioittaa muinaislinnan valleja.

Eroosion vaikutukset näkyvät Edelfeltin männyksi kutsutun puun juurikossa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Kulkua on tarkoitus ohjata portailla, jotka asennetaan Maarin puolella olevaan rinteeseen. Myös etelävallin harjalle asennetaan kulkua ohjaava kaide.

Uusia kylttejä on asennettu myös Linnamäen sisääntulopoluille jo olemassa olevien kylttien lisäksi muistuttamaan siitä, että pyöräily on kielletty alueella. Sen herkkä luonto ei kestä pyöräilyn aiheuttamaa kulutusta.

Kulkua ohjataan alueella niin kauan, että sen kasvusto on palautunut.

– Kolmesta neljään vuotta kestää, että tämä näyttää samalta kuin muu maisema. Mäki on todella herkkää aluetta, Vihinen toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Keskustele aiheesta 21.8. kello 23:een saakka.