Suosittu retkeilykunta Loppi saa ensimmäisen esteettömän ulkoilureitin

Pyörätuolilla sekä vauvanvaunuilla on jatkossa aikaisempaa helpompi retkeillä loppilaisessa luonnossa.

Poluissa on käytetty vahvempaa mursketta pohjalla ja hienompaa päällä, jotta pyörät liikkuvat hyvin, kertoo liikunnanohjaaja Satu Suomalainen. Kuva: Kati Turtola / Yle

Lopen kunta rakennuttaa parhaillaan Komion luonnonsuojelualueelle esteetöntä ulkoilureittiä (siirryt toiseen palveluun). Luutalammin rantaa myötäileva polku on reilun kilometrin mittainen ja ensimmäinen esteetön ulkoilupolku kunnassa. Kaikkiaan Lopella on retkeilyreittejä noin sata kilometriä.

– Tulee tarpeeseen, sanoo Lopen kunnan liikunnanohjaaja Satu Suomalainen.

Korona-aikana retkeily on lisääntynyt huimasti ja myös toiveet esteettömille retkeilypoluille ovat lisääntyneet. Komion alueen reitin erikoisuus on se, että sillä pääsee nauttimaan veden äärellä olemisesta. Levähdyspaikkoja on tehty niin lähelle lammen vettä, että pyörätuolista istuen pääsee onkimaan. Vastaavanlaisia, aivan veden partaalla kulkevia esteettömiä polkuja on vain vähän.

"Helppo, ihana reitti pienen lapsen kanssa"

Satu Suomalaisen mukaan retkeilypolku palvelee monenlaista väkeä.

— Tämä on helppo, ihana reitti pienen lapsen kanssa. Lapsi voi kävellä sen mitä jaksaa ja lopun matkaa voi istua rattaissa, sanoo Suomalainen.

Polulle pääsee kulkemaan niinikään pyörätuolilla ja rollaattorilla. Satu Suomalainen toivookin, että reitti parantaisi myös ikääntyneiden retkeilumahdollisuuksia.

Reitin varrella on muutamia levähdyspaikkoja ja ohituspaikkoja.

— Vaikka kysessä on vain kilometrin mittainen reitti, mutta jos on pienten lasten kanssa tai pyörätuolillla, niin levähdyspaikkojen merkitys on suuri, sanoo Satu Suomalainen.

Nuotiopaikalla esteettömyys on otettu huomioon niin, että nuotiopaikka on kokonaan avoin yhdeltä sivulta, penkkejä on usealla eri tasolla ja puuvaja nostetaan tavallista korkeammalle.

Myös muita retkeilyalueita kohennetaan

Komion alue on yksi Lopen suosituimmista retkeilyalueista. Se sijaitsee Metsähallituksen maalla. Komion esteettömän ulkoilureitin rakentaminen on osa hanketta, johon Lopen kunta sai rahoitusta myös Uudenmaan ELY-keskukselta.

Hankkeen kustannukset ovat 60 000 euroa, joista ELY-keskuksen myöntämä avustus kattaa puolet. Komion esteettömän ulkoilureitin lisäksi tukea käytetään Hämeen Ilvesreitin taukopaikkojen kunnostukseen.

– Kesä on ollut aika haipakkaa ja toivomme, että ehdimme tehdä kaiken tämän vuoden aikana. Muun muassa muilla retkeilyalueilla vessojen katot ovat vähän heikossa kunnossa. Seuraavaksi ruvetaan kunnostamaan niitä, sanoo Satu Suomalainen.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.