1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Anna-Kaisa Ikonen valittiin Tampereen pormestariksi – uudeksi kansanedustajaksi nousee tunnettu murhatutkija Jari Kinnunen

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui poikkeusjärjestelyin ensimmäiseen istuntoonsa maanantaina. Anna-Kaisa Ikonen palaa pormestariksi Lauri Lylyn kauden jälkeen, eduskuntaan nousee rikosylikomisario Jari Kinnunen.

Tampereen väistyvä pormestari Lauri Lyly luovutti pormestarin käädyt Anna-Kaisa Ikoselle. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) on valittu odotetusti Tampereen uudeksi pormestariksi. Ikonen valittiin tehtävään yksimielisesti.

Tampereen uusi valtuusto kokoontui poikkeusjärjestelyin ensimmäiseen istuntoonsa maanantaina viideltä illansuussa Tampere-talossa.

Anna-Kaisa Ikonen jättää valintansa jälkeen eronpyyntönsä eduskunnalle. Tilalle nousee ensimmäinen varakansanedustaja Jari Kinnunen (kok.). Rikosylikomisario Kinnunen on tällä hetkellä Brysselissä kriisinhallintaan liittyvässä asiantuntijatehtävässä.

Hän kertoi maanantaina ottavansa kansanedustajan tehtävän vastaan ja palaavansa Brysselistä. Jari Kinnunen on Nokialla toisen kauden kaupunginvaltuutettu. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti Tesoman murhan ja muiden vakavien rikosten tutkijana.

Tampereen pormestarina neljä viime vuotta ollut Lauri Lyly luovutti valtuuston kokouksessa pormestarin käädyt Ikoselle. Ikonen kehuu Lylyn olleen läsnäoleva yhteistyön johtaja. Hän on ollut Ikosen mukaan rauhallinen kriisijohtaja koronan aikana.

Ikonen korostaa Tampereen olevan mahdollisuuksien ja ihmisten kaupunki.

Taloutta laitetaan kuntoon

Anna-Kaisa Ikosen edellisellä pormestarikaudella Tampere teki suuria investointeja, mistä hän sai sekä kehuja että haukkuja.

Tampereella on uunituore ratikka ja Tampereen areena on valmistumassa. Kaupungin keskustaa on remontoitu niin paljon, että naapurikaupungit ovat kadehtineet ja tamperelaiset ovat olleet välillä tietöiden kanssa ihmeissään.

Ikonen esitteli perjantaina uutta pormestariohjelmaa, jossa luvataan talouskuria ja velanoton hillitsemistä. Samalla Tampereen pitäisi hoitaa koronan aikana syventyneitä ongelmia, kuten nuorten mielenterveysvaikeuksia.

44-vuotias Ikonen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori Tampereen yliopistosta. Hän on ottanut hoitaakseen monta tuulista tehtävää esimerkiksi Tampereen yliopiston yhdistymisen hankejohtajana, valtiosihteerinä ja Kevan hallituksen puheenjohtajana. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hän on tottunut olemaan sovitteleva. Ikonen puhuu mielellään teatterin ja muun kulttuurin puolesta.

Täpärä vaalivoitto

Kokouksesta odotettiin etukäteen paljon vähemmän dramaa kuin itse kuntavaaleista. Tampereen uusi pormestari ratkesi kuntavaalien tarkastuslaskennan jälkeen erittäin niukasti. Kokoomuksen lopullinen äänimäärä oli vain 15 enemmän kuin SDP:llä. Kokoomuksen äänimäärässä oli mukana ennen vaaleja menehtyneen rkp:n ehdokkaan saamat äänet.

Pormestariksi nouseva Anna-Kaisa Ikonen (kok.) oli ennen Lylyä Tampereen pormestarina ja on pitänyt tehtävää työuransa innostavimpana. Ikonen on ollut monissa vaaleissa kokoomuksen ääniharava, kuten pääministeri Sanna Marin on ollut SDP:lle.

Tampereella on pitkä perinne puolueiden yhteistyöstä ja laajoista pormestarikoalitioista. Tampereen pormestarikoalition muodostavat tällä kertaa kokoomus, SDP, vihreät, keskusta ja kristillisdemokraatit.

Myös apulaispormestarit valittiin

Edellisellä vaalikaudella Tampereella oli kolme apulaispormestaria, nyt alkuun neljä.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan sekä asunto- ja kiinteistölautakunnan apulaispormestarin paikan jakavat Pekka Salmi (sd.) ja Ilkka Sasi (kok.). Sivistys- ja kulttuurilautakunnan apulaispormestariksi valittiin Matti Helimo (vihr.). Sosiaali- ja terveyslautakunnan apulaispormestarina jatkaa seuraavat kaksi vuotta Johanna Loukaskorpi (sd.).

Yhdyskuntalautakunnan, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan sekä alueellisen jätehuoltolautakunnan apulaispormestarin paikan jakavat Aleksi Jäntti (kok.) ja Pekka Salmi (sd.). Salmi siis vaihtaa apulaispormestarin salkkua kahden vuoden päästä.

Loukaskorpi ja Jäntti olivat myös edellisiä apulaispormestareita. Vihreiden salkku siirtyi opettaja Matti Helimolle. Pekka Salmi on ollut aiemmin apulaispormestarina. Ilkka Sasi on kokenut poliitikko.

Ilmari Nurminen uusi valtuuston puheenjohtaja

Ensimmäisessä uuden valtuuston kokouksessa valittiin myös kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenet ja varajäsenet.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Varapuheenjohtajina ovat Lauri Lyly (sd.), Kalervo Kummola (kok.) ja Lassi Kaleva (ps.)

Tampereen kaupunginvaltuuston johdossa vuoro siirtyi miehille. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.). Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Ilkka Sasi (kok.), toiseksi varapuheenjohtajaksi Jaakko Mustakallio (vihr.) ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Mikko Aaltonen (vas.).

– Hieman miesvoittoinen nuori kaarti meillä täällä on, mutta tulemme huolehtimaan, että tasa-arvo toteutuu, Nurminen sanoi.

Ilmari Nurminen on uusi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Voit keskustella asiasta 18.8.2021 kello 22.00 asti.

Lue lisää:

Tampereen dramaattinen vaalitrilleri ratkesi – kokoomuksen voitto varmistui tarkastuslaskennassa

Tampereen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen kertoo, miltä kaupungin tulevaisuus näyttää: Ratikkaa laajennetaan haastavassa taloustilanteessa

Tampereen uusi pormestari ratkesi vain 26 äänellä: menehtyneen ehdokkaan äänet ratkaisivat kisan ihan loppumetreillä

Asiantuntija ei muista Pirkanmaalta yhtä tiukkaa vaalia: Tampereella ero vain 26 ääntä, Ylöjärvellä jytky, valta vaihtui monessa kunnassa

Tampereen Trump, rautakansleri, nykyinen vai entinen: Kuka heistä on seuraava Tampereen pormestari?