Ulkomaalaisista koronaan sairastuneista ja altistuneista marjanpoimijoista ei oltu yhteydessä Kainuun soteen etukäteen eikä siirron aikana

Kainuun sotesta kerrotaan, että ulkomaiset koronaan sairastuneet ja koronalle altistuneet poimijat siirrettiin Kainuuseen parempien tilojen takia.

Kainuun sote tarkkailee Kainuuseen siirrettyjen sairastuneiden poimijoiden tilaa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Koronaan sairastuneita ja karanteeniin määrättyjä ulkomaisia marjanpoimijoita on siirretty pois Rovaniemen alueelta tartuntatautilain määräyksen vastaisesti.

Marjanpoimintayritykset Arctic International ja Polarica ovat siirtäneet ainakin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan, kertoo Lapin sairaanhoitopiiri. Isolla osalla heistä on ollut koronavirusinfektio tai he ovat olleet virukselle altistuneita.

Kainuun sotesta kerrotaan, että ulkomaiset koronaan sairastuneet ja koronalle altistuneet poimijat siirrettiin Kainuuseen parempien tilojen takia.

Kainuun soteen ei ole oltu yhteydessä etukäteen eikä siirron aikana. Soten mukaan laskun poimijoiden hoidosta maksaa yhteiskunta.

– Kainuuseen tuotiin Kainuun soten saamien tietojen mukaan kaikkiaan 134 poimijaa. Sairastuneiden tilaa tarkkaillaan Kainuun soten puolesta ja paikalla käydään kerran päivässä. Marjanpoimijat eivät poimi marjoja, vaan asiassa mennään Lapin sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan, sanoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Marjayritykset saivat perjantaina ohjeet siitä, miten koronavirukseen sairastuneiden ja sille altistuneiden marjanpoimijoiden eristyksestä ja karanteenista tulee huolehtia. Tartuntatautiviranomainen eli Rovaniemen kaupunki oli järjestänyt marjanpoimijoille asianmukaiset tilat.

Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki myöntää siirtäneensä 15 karanteenissa ollutta poimijaa Kainuuseen.

– Siirto tehtiin suurta varovaisuutta noudattaen eli samoilla autoilla kuin mitä he ovat koko ajan käyttäneet omissa ryhmissään tänne. Meille tuli perjantai-iltapäivänä uudet tiukemmat ohjeet, että majoitus pitää tapahtua todella yksilötasolla ja meillä ei ollut resursseja muualla kuin täällä, sanoo Naapanki.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.