Hyppää sisältöön

Kummitukset ovat niin arkinen juttu Anjalan kartanossa, että moni tervehtii niitä sisään astuessaan – nyt ne saivat oman taidenäyttelyn

Anjalan historiallinen kartano on tunnettu kummituksistaan. Kummituksista inspiroituneena kartanoon koottiin ryhmänäyttely.

He olivat täällä -näyttely on esillä Anjalan kartanossa elokuun loppuun. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

“Hyvää päivää” tai “God dag”, sanoo moni kuin huomaamattaan astuessaan Anjalan kartanon kynnyksen yli sisälle taloon. Tämä on tapa kunnioittaa kartanossa asuvia kummituksia.

Anjalan kartanon juuret ulottuvat 1600 -luvun alkuun. Silloin ratsumestari Henrik Wreden leski, paronitar Gertrud von Ungern sai Ruotsin kuningas Kaarle IX:ltä lahjaksi koko Elimäen neljänneksen eli läänityksen. Wrede oli pelastanut kuninkaan hengen Kirkholman taistelussa. Leski perusti lahjoitusmaille kolme kartanoa kolmelle pojalleen, joista yksi oli Anjala.

Anjalan kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun vaihteessa. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Alkuperäinen kartano tuhoutui Kustaan III sodassa 1700-luvun lopulla, mutta Wredet rakennuttivat uuden kartanon sodan jälkeen lähes alkuperäiselle paikalle.

Kartanossa ja sen läheisellä hautausmaalla sanotaan kummittelevan. Anjalankoskella järjestetyt kummituskävelyt ovat olleet varsin suosittuja. Kummituksista tunnetuin lienee Harmaa Rouva, joka kuljeskelee kartanossa.

Tuoreimmat kummitushavainnot heinäkuulta

Ankkapurhan kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen ei ole koskaan saanut kunniaa tavata kartanon asukkaita, mutta tarinoita selittämättömistä ilmiöistä hän on kuullut. Tuorein tapaus on kuluneelta kesältä.

– Täällä oli heinäkuussa harrastemaalareiden taidenäyttely. He kertoivat, että eräänä aamuna heidän tullessaan kartanoon yksi tauluista oli siirtynyt keskelle lattiaa, kertoo Ankkapurhan kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen.

Jenni Liikkanen ja Mira Caselius eivät ole itse kohdanneet kartanon kummituksia. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Kartanon ulkopuolelta otetuissa valokuvissa on nähty hahmoja, joita on tulkittu talon asukkaiksi. Liikkanen hyväksyy kummitukset.

– Jos siellä jotain on sisällä, niin antaa olla, hän toteaa.

Kummituksilta toivotaan samaa kuin elollisilta, että kartanoa kohdeltaisiin kunnioittaen. Tähän asti ovat kummitukset toivetta noudattaneet, eikä pahoja ole tapahtunut.

Mira Caseliuksen omissa töissä on kasvoja. Teos on Isoäiti vuodelta 2017. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Outoja ja elämyksellisiä taideteoksia

Kummituksista inspiroituneena Anjalan kartanossa on avautunut kummituksiin liittyvä näyttely “He olivat täällä (siirryt toiseen palveluun)”.

Elokuun loppuun avoinna olevassa näyttelyssä on teoksi kuudelta taiteilijalta. Teoksissa yhdistyvät outous ja romantiikka.

Maija Kivi toivoo teosten houkuttelevan syvempiin pohdintoihin. Teos on Joy vuodelta 2021. Kuva: Jasmina Kauta / Yle
Kuuntele tästä, kuinka He olivat täällä -näyttelyn kuraattori Mira Caselius kertoo näyttelystä.

Teokset on valittu sen perusteella, kuinka ne keskustelevat talon kanssa. Näyttelyn teokset valinnut Mira Caselius sanoo, että tila ja teokset eivät ole toisistaan erillisiä. Huoneesta toiseen siirryttäessä liikutaan maailmasta toiseen.

– Olen valinnut visuaalisia ja elämyksellisiä töitä. Meillä kaikilla kuudella taiteilijalla on samansuuntaisia ajatuksia. Meille kaikille tärkeää on elämyksellisyys ja aistivoima, joka houkuttelee katsomaan lähempää, kuvailee taiteilija Mira Caselius.

Näyttelyn teoksissa on läsnä kauneus, outous ja rujous. Kuvassa on Maija Kiven teoksia. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Caseliukselle itselleen on tärkeää estetiikka ja elämyksellisyys on tärkeää. Taiteen täytyy tuntua.

– Minä näen ihmiset ajan ja paikan ylittävänä verkostona, jossa kaikkien ja kaiken välillä on yhteyksiä hyvässä ja pahassa. Lisäksi minua kiinnostavat ylisukupolviset asiat, kuten traumat ja kollektiivinen alitajunta. Ne tulevat näistä minun töistäni esiin ja sopivat kummituskartanon kontekstiin aika hyvin, sanoo taiteilija Mira Caselius.

Lue lisää: Kymenlaaksossa on paljon persoonallisia kummituksia