Perussuomalaisten linjasta A-studiossa: "On ilmiselvää, ettei talouspolitiikka ole enää siellä, missä se Soinin aikana oli"

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi perussuomalaisten löytävän Riikka Purran johdolla yhteisen sävelen kokoomuksen kanssa. Muuten puolueen linja jatkaa todennäköisesti Halla-ahon politiikan jalanjäljissä.

Markku Jokisipilä A-studiossa
Markku Jokisipilä A-studiossa

Viikonloppuna perussuomalaisten puolueen johto vaihtui ja samalla katseet kiinnittyivät sekä puolueen tulevaisuuden suunnitelmiin että seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Illan A-studiossa eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että kokoomus ja perussuomalaiset löytävät todennäköisesti yhteisen sävelen ainakin talousrintamalla. Perinteisesti "duunaripuolueeksi" itseään tituleeranneet perussuomalaiset ovat nimittäin Halla-ahon kaudella liikkuneet aiempaa enemmän oikealle.

– Odotan mielenkiinnolla Purralta linjauksia, mikä tarkalleen ottaen on perussuomalaista talouspolitiikkaa. On ilmiselvää, ettei linja ole enää siellä, missä se Timo Soinin aikana oli.

Kompastutaanko unioniin?

Vaikka talousrintamalla löytyisi yhteinen sävel, joudutaan joissain muissa kysymyksissä etsimään kompromissia.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten lupaavalta näyttävän yhteistyön koetinkiveksi saattaa nousta Euroopan unioni, sillä puolueet ovat perinteisesti sijoittuneet eu-kysymyksen äärilaidoille. Kokoomus kuuluu eu-myönteisimpiin puolueisiin siinä missä perussuomalaiset ovat ainoa avoimesti eu-kriittinen puolue.

– Jos kirkko laitetaan keskelle kylää, niin molemmat joutuvat kyllä liikkumaan tämän hetkisistä asemistaan aika paljonkin.

Muutoksen tuulia voidaan kuitenkin nähdä myös tällä saralla, sillä kokoomuksen riveistä on kuultu viime aikoina kriittisempiä ääniä.

– Perussuomalaisten riveissä varmasti pistettiin tarkoin merkille se, että kokoomuksen eduskuntaryhmä loppupelissä hajosi elvytyspaketin merkeissä.

Salonkikelpoinen puolue

Uusi puheenjohtaja Riikka Purra on tehnyt selväksi, että hän haluaa perussuomalaisten olevan vakavasti otettava poliittinen vaihtoehto. Muiden puolueiden silmissä perussuomalaisten uskottavuutta ovat kuitenkin varjostaneet toistuvat ongelmat puolueen edustajien sanomisista.

Purra itse painotti A-studiossa, että kannustaa kaikkia puolueen jäseniä puhumaan niin, ettei siitä joudu ongelmiin.

– Nykyään valitettavasti ongelmiin joutuu suhteellisen helposti, Purra lisäsi.

Jokisipilä uskookin, että hyvän ja huonon maun rajoja koetteleva ja poliittisesti epäkorrekti puhetapa pysyy osana puolueen sielua. Perussuomalaisten tapa puhua asioista on myös osaltaan avain puolueen kannattajien sydämiin. Puolue painottaa puhuvansa suoraan vaikeistakin asioista ja se puhuttelee monia puolueen äänestäjiä.

– Perussuomalaisten puheenjohtajan paikka ei ole helppo paikka. Siinä joutuu tasapainottelemaan oman linjan ja kansanomaisen puhetavan kanssa samalla kun yrittää pysyä uskottavana kumppanina muiden puolueiden silmissä.

Lue lisää: