1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fortum

Fortumin liikevoitto laski selvästi – yhtenä syynä Uniper

Saksalainen Uniper ei yltänyt yhtä vahvaan tulokseen kuin viime vuoden toisella vuosineljänneksellä. Fortum jatkaa strategiansa toteutusta optimoimalla liiketoimintaportfoliotaan ja irtautumalla hiilestä.

Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoossa. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti–kesäkuussa 35 miljoonaan euroon viime vuoden huhti–kesäkuun 203 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan toisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto laski muun muassa siksi, että saksalainen Uniper ei yltänyt yhtä vahvaan tulokseen kuin viime vuoden toisella vuosineljänneksellä.

Rauramon mukaan Fortum jatkaa strategiansa toteutusta optimoimalla liiketoimintaportfoliotaan ja irtautumalla hiilestä.

Fortum on viimeisen puolentoista vuoden aikana myynyt strategiansa mukaisesti toimintojaan 5,2 miljardilla eurolla, mikä on vahvistanut yhtiön tasetta.

Rauramon mukaan Fortumin velkaantuneisuusaste tulee laskemaan selvästi alle yhtiön tavoitteen, kun käynnissä olevat myynnit on saatettu loppuun.

– Olen erittäin tyytyväinen, että myös luottoluokittajat ovat panneet merkille työmme tulokset. Sekä Standard & Poor’s että Fitch vahvistivat pitkäaikaisen luottoluokituksemme tason BBB ja samalla nostivat näkymät vakaaksi aiemmasta negatiivisesta, Rauramo sanoo osavuosikatsaustiedotteessa.

Hiilivoimaloita pannaan kiinni

Rauramon mukaan Fortumilla on yhtiön taseen vahvistumisen ansiosta hyvät valmiudet edistää käynnissä olevaa energiamurrosta. Hänen mukaansa Fortumin strategia päästöjen vähentämiseksi eli dekarbonisaatio etenee hyvin.

– Alle vuodessa olemme voineet ilmoittaa sulkevamme lähes 40 prosenttia hiilivoimakapasiteetistamme nopeutetussa aikataulussa, Rauramo sanoo.

Lue myös:

Fortum teki kovan tuloksen: yli miljardi voittoa

Saksa keventää pakon edessä nuorten ilmastotaakkaa – uusilla päästötavoitteilla merkittäviä vaikutuksia dieselmersuista Fortumin omistuksiin

Fortum tiukentaa otettaan Uniperista – lähtöpassit saksalaisyhtiön toimitus- ja talousjohtajille