Useissa kouluissa levitetty väärää tietoa koronarokotteista Pirkanmaalla – koronanyrkki: "Vastuutonta"

Sairaalahoidossa on ollut useita 20–39-vuotiaita koronan takia. Pirkanmaan koronanyrkki pohti tiistaina, mitä koronatilanteelle tehdään. Yle seurasi tilaisuutta suorana.

Pirkanmaan koronatilanne heikkeni nopeasti – onko suunta nyt kääntynyt?
Pirkanmaan koronatilanne heikkeni nopeasti – onko suunta nyt kääntynyt?

Koronavirus leviää yhä nopeasti Pirkanmaalla. Tiistaina kerrottiin 35 uudesta koronatartunnasta ja maanantaina 53 positiivisesta näytteestä. Eniten uusia tartuntoja on ollut nuorilla aikuisilla ja rokottamattomilla.

Pelkästään Tampereella varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on karanteenissa lähes sata lasta. Perusopetuksessa karanteenissa on 57 potilasta.

Pirkanmaan koronanyrkki pohti tiistaina, mitä koronatilanteelle tehdään. Mediainfossa käytiin läpi Pirkanmaan koronatilanne, jäljitystyön tulokset ja ohjausryhmän suosituksia. Asiantuntijoina olivat hallintoylilääkäri Eija Tomás, ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine.

Ylen toimittajat Anu Leena Koskinen ja Petra Ketonen seurasivat tilaisuutta suorana.

Pahoittelemme striimin huonoa äänenlaatua.

TAYSissa hoidettu kesällä 67 koronapotilasta

Koronatilanne on tasaantunut, mutta Pirkanmaa on edelleen leviämisvaiheessa. Koronan ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on 184 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä oli 4,3 prosenttia viikolla 32.

TAYSissa on hoidettu kesä–elokuussa 67 koronapotilasta. Hoidetuista on ollut rokottamattomia 51 potilasta. 13:lla on ollut yksi rokotus ja kolmella täysi rokotussarja. Sairaalahoidossa kesällä olleista 85 prosenttia on ollut alle 60-vuotiaita. Näistä noin puolet on ollut alle 40-vuotiaita.

– Tämä viestii siitä, että kaksi rokotetta kannattaa ottaa, jos tästä epidemiasta halutaan eroon. Lasten tartuntoja ei voida kokonaan estää, ellei yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus nouse, ylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo.

Pirkanmaalla 36,5 prosenttia 12–19-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen, selviää THL:n tilastoista.

Eri puolilla Pirkanmaata kouluissa on levitetty väärää tietoa koronarokotusten tehosta ja turvallisuudesta. Pandemiaohjausryhmä pitää lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa rokotuksen vastaista kampanjaa vastuuttomana.

– Useasta kunnasta tuli tällaista viestiä. Emme tiedä, kuka tietoa levittää, mutta se on systemaattista. Koulun tiloihin on tuotu papereita ja kouluissa on jouduttu turvaamaan koulurauhaa. On tultu häiritsemään koululle, Jaana Syrjänen kuvaa rokotteiden vastaista kampanjaa.

Liki kolmasosan lähde jäi selvittämättä

Viime viikolla todettiin 436 uutta koronatartuntaa. Tartunnan lähde pystyttiin selvittämään 271 tapauksessa eli 62 prosentissa tartunnoista.

Jäljityksessä on ollut todella kiire, koska viikoittain on pitänyt tavoittaa jopa 2 000 ihmistä.

Samassa taloudessa asuvilta saatiin kaikkiaan 146 tartuntaa. Sukulaisten ja ystävien tapaamisesta tuli 52 tartuntaa. Ulkomailta oli peräisin 28 tartuntaa. Työpaikoilta tuli 12 tartuntaa, kuten myös yksityisistä juhlista. Liikennevälineistä saatiin kahdeksan ja ravintoloista ja baareista kolme tartuntaa. Yksittäiset tartunnat tulivat päiväkodista, hoitoyksiköstä ja vapaa-ajan harrastuksesta.

Saarihelvetti-festivaalissa oli maskipakko. Sieltä ei ole tullut Pirkanmaalle tiettävästi altistumisia ainakaan vielä.

THL:n mukaan sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat resurssiensa mukaisesti purkaa karanteenin, jos altistuneesta aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen.

Tämänhetkisessä epidemiatilanteessa sairaanhoitopiiri pyytää välttämään oireettomien testaamista karanteenin lyhentämiseksi. Testausresurssit keskitetään oireisten potilaiden testaamiseen ja kuntien tartuntatautiresurssit tartuntojen jäljittämiseen ja rokottamiseen.

Hallintoylilääkäri Eija Tomás sanoo, että sairaala on kuormittunut kotonapotilaiden takia. Kiireettömiä leikkauksia ja hoitoja on pitänyt siirtää ja potilaiden jonotusaika on lisääntynyt. Työntekijöitä on pitänyt siirtää muille osastoille ja potilaita siirtää muihin sairaaloihin.

Tällä hetkellä TAYSin tehohoidossa on kuusi koronapotilasta.

– Tehohoitokapasiteetista yksi kolmasosa on koronapotilaita. He ovat usein tehohoidossa useita viikkoja, Eija Tomás sanoo.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset puhuttavat

Yhteensä todettuja tartuntoja on epidemian aikana ollut Pirkanmaalla 7 542.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tiistaina lähettäneensä aluehallintovirastoille ohjauskirjeen lapsia ja nuoria koskevista koronarajoituksista. Kirjeen mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia on pyrittävä välttämään ja niitä on käytettävä vain, jos se on aivan välttämätöntä.

Pirkanmaalla lasten harrastuksiin ei puututtu.

Aluehallintovirastojen koronaohjeista nousi viime viikolla kohu, koska niitä tulkittiin yleisesti niin, että lasten ja nuorten harrastuksia ollaan kieltämässä. Etelä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot kiistivät tuolloin, että ne olisivat kieltäneet mitään harrastustoimintaa.

Juttua päivitetty 17.8.2021 kello 15.15 koronanyrkin tiedotteella