Vaatimukset maatalouden ilmastopäästöjen kiristämisestä nosti maanviljelijät takajaloilleen – etujärjestö: "jos tulee lisävaatimuksia, sen pitää näkyä silloin hinnoissa"

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kertoi Ylelle viime viikon haastattelussa maatalouden jääneen ilmastokeskustelussa paikoin sivuraiteille. Etujärjestössä pidetään noussutta keskustelua hallituspuolueiden välisenä otteluna, eikä erityisen rakentavana

Maanviljelijä Jukka Leikkonen kertoo hämmentyneensä maataloutta koskevasta ilmastokeskustelusta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Maanviljelijät ovat nousseet takajaloilleen sen jälkeen vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo otti Ylen haastattelussa kriittisesti kantaa maatalouden ilmastopäästöihin.

Ohisalo totesi maatalouden olevan sellainen sektori, jossa päästöjä ei viime vuosina oikein ole vielä pystytty vähentämään.

Mäntyharjulainen maanviljelijä Jukka Leikkonen kertoo hämmentyneensä Ohisalon lausunnoista. Hänestä maatalouden saralla tehdään paljon.

– En kiellä päästöjä, mutta pyrimme parhaisiin käytäntöihin ja koko maatalous perustuu hiilen sidontaan.

Leikkonen korostaa, että ilmastokysymykset ovat maanviljelijöille tärkeä asia. Maanviljelijät joutuvat hänen mukaansa kohtaamaan työssään ensimmäisten joukossa ilmastonmuutoksen vaikutukset.

– Meidän on pystyttävä sopeutumaan muutokseen siten, että pystymme tuottamaan ruokaa. Se on meidän perustarkoitus ja kohtalon kysymys.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Etujärjestö: lisätoimenpiteisiin ollaan valmiita

MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio pitää nyt noussutta keskustelua hallituspuolueiden välisenä otteluna.

Kallio uskoo, että tiukennuksia päästöihin tullaan näkemään tulevaisuudessa kaikilla toimialoilla. Hän kuitenkin muistuttaa myös, että viljelijät ovat jo ahtaalla.

– Jäseniltä on tullut palautetta, että tuotantopanosten hinnat ovat nousseet rajusti ja sää on ollut vaikea.

Esimerkiksi tuottajahintojen lasku on jatkunut samaan aikana kun polttoaineisiin ja muut maatalouteen liittyvät kustannukset ovat kasvussa.

Myös Kallio myöntää, että tietyssä mielessä maatalous on jäänyt sivuraiteille ilmastonmuutoskeskustelussa.

– Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ei tarjota välineitä, millä voitaisiin vastata (näihin) kysymyksiin. Maatalous on tehnyt toimia ilmastonmuutoksen torjunnaksi, kuten jokainen maatila, jolla on peltoa ja metsiä. Tilat sitoo koko ajan hiiltä. Toki viljelytoimet ovat sellaisia, että tiettyinä aikoina päästöjä myös syntyy, mutta siellä sidotaan myös päästöjä.

– Pitää myös muistaa, että ruoasta on kyse eikä vain maataloudesta.

Kallion mukaan viljelijät ovat halukkaita toimimaan ilmastonmuutoksen hyväksi, muttei ehdoitta.

– Mikäli jotain vaaditaan, niin silloin pitää osoittaa välineitä ja taloudellisia resursseja toimintaan.

– Markkinat pitää saada toimimaan. Jos tulee lisävaatimuksia ja kustannuksia, niin kyllä sen pitää näkyä silloin hinnoissa. Joka tuottajahinnan maksaa, niin sen pitää maksaa enemmän. Se on sitten maksajan asia, mistä rahan kerää markkinoilta.