Poliisi pyörsi päätöksensä: Loukkaantuneen karhun pennut säästyvät hengissä – emolla yhä lopetusmääräys

Enossa loukkaantunutta emoaan seuraavien karhunpentujen lopetuspäätökset on purettu. Asiantuntijoiden mukaan karhut ovat jo tarpeeksi vanhoja selvitäkseen yksin luonnossa. Enon ja Lieksan loukkaantuneet emokarhut on yhä määrä lopettaa.

Loukkaantunut emokarhu pentuineen riistakameran kuvassa pellon laidalla. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Pohjois-Karjalan Enossa loukkaantunutta emoaan seuraavat neljä karhunpentua säästetään hengissä. Asiasta kertoo Itä-Suomen poliisi.

Ylikomisario Hans Vuodin mukaan päätös pentujen kohtalosta tehtiin äskettäin. Elokuun alussa sekä pennut että niiden pienpetorautaan itsensä loukannut emo määrättiin lopetettavaksi, mutta nyt määräys on purettu pentujen osalta.

– Pennut jätetään luontoon. Ne ovat jo niin isoja, että selviävät ilman emoaan, Vuoti sanoo.

Vuodin mukaan lopetuspäätös purettiin Itä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäriltä saadun tuoreen lausunnon perusteella. Lausunnon mukaan pentujen mahdollisuus selvitä yksin luonnossa on parantunut heinäkuun lopun jälkeen, kun ne ovat kasvaneet.

Pennuille etsittiin aiemmin sijoituspaikkaa villieläinhoitoloista ympäri Suomea. Tämä etsintä on uuden päätöksen myötä lopetettu.

Emo yhä määrä lopettaa

Lopetusluodilta säästyvien pentujen emo on edelleen määrä lopettaa. Pienpetorauta tassussaan liikkuvaa loukkaantunutta emoa pidetään vaarallisena ihmiselle. Karhua yritettiin saada kiinni heinäkuussa kahden viikon ajan, tuloksetta.

Lopetuspäätös on myös Lieksassa liikkuvalla, niin ikään pienpetorautaan itsensä loukanneella karhulla. Eläinten kohtalo on herättänyt paljon valtakunnallista huomiota.

– Erilaisia avuntarjouksia on tullut, mutta asiantuntijalausuntojen pohjalta emojen lopetuspäätökset on päätetty pitää voimassa, Vuoti sanoo.

Lieksan ja Enon emokarhuista ei ole Voudin tietojen mukaan tehty vahvistettuja havaintoja useaan viikkoon. Tilanteen odotetaan muuttuvan tämän viikon perjantaina, kun karhunmetsästyskausi alkaa.

Riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan tulevalle metsästyskaudelle yhteensä 204 karhunkaatolupaa.

Lue myös: