1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. espanjansiruetana

Kajaanista löytyi espanjansiruetanoita sadevesikaivosta, jossa ne keräsivät kosteutta

Espanjansiruetanoista tehdään silloin tällöin havaintoja korkeammilla leveysasteilla. Yleensä syynä on ihminen, jonka mukana ketterästi lisääntyvä laji matkustaa. Espanjansiruetanoita ei kannata laittaa pannulle, vaan ne pitää hävittää esimerkiksi polttojätteen mukana.

Espanjansiruetanoita löydettiin Kajaanin Petäisenniskasta
Espanjansiruetanoita löydettiin Kajaanin Petäisenniskasta

Kajaanista on löytynyt 14 espanjansiruetanan populaatio Kaukokiidon terminaalista sadevesikaivosta. Haitalliseksi vieraslajiksi määritellyt etanat on hävitettävä tavattaessa.

– Alkujaan voi olla, että Kajaaniin on tullut esimerkiksi kaksi etanaa, arvioi vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen ELY-keskuksesta.

Etanat olivat sadevesikaivossa Leinosen mukaan veden perässä, sillä pehmytkuoriset eläimet tarvitsevat lämpöä ja kosteutta.

Espanjansiruetanapariskunta pystyy yhdellä kerralla tekemään noin 30 munaa. Laji lisääntyy hyvin, ja populaation koko kasvaa todella nopeasti jo yhden kesän aikana.

– Todennäköisin vaihtoehto on se, että ne ovat tulleet esimerkiksi mullan mukana. Nyt on mielenkiintoista tietää, että ovatko ne kasvaneet jossakin tarhalla. Ilmoituksia useammista esiintymistä ei ole tullut, kertaa Leinonen.

Etelä-Suomessa kerätään espanjansiruetanoita tuhansia yksilöitä illassa, sanoo Reima Leinonen.

Espanjansiruetana on kansallisesti haitalliseksi (siirryt toiseen palveluun) säädetty laji (Vieraslajit.fi), jota ei saa pitää hallussa, tuoda Suomeen tai päästää ympäristöön. Espanjansiruetanalle on tyypillistä, että se esiintyy joukoittain.

– Löydetyt etanat pitää ehdottomasti tuhota ja hävittää lopettamisen jälkeen.

Kajaanista on löytynyt espanjansiruetana ainakin vuonna 2019, jolloin sellainen havaittiin kajaanilaisessa puutarhassa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.