Veteliläinen Janne Läspä heittää tänään keihästä nuorten MM-kisoissa – tavoitteena ennätys ja arvokisamitali

Kaustisen Pohjan-Veikkoja edustava Läspä sijoittui kuudenneksi alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa heinäkuussa.

Veteliläinen Janne Läspä sijoittui kuudenneksi nuorten Em-kisoissa Tallinnassa heinäkuussa. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Veteliläinen Janne Läspä heittää tänään keihään karsinnassa nuorten alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa Kenian Nairobissa.

MM-kisoihin Läspä lähtee toiveikkaana. Hän arvioi, että jos heitto osuu kohdalleen, hän voi taistella jopa mitalista.

– Tavoitteena on heittää vähintään oman ennätyksen tuntumaan tulos, mutta ensin karsinta pitää hoitaa kunnialla läpi ja päästä finaaliin, Läspä toteaa.

Kaustisen Pohjan-Veikkoja edustava Läspä sijoittui kuudenneksi alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa heinäkuussa.

– Tallinnassa näki, että karsinnassa pitää onnistua kolmella ensimmäisellä heitolla, finaalipaikkaa tavoitteleva Läspä huomauttaa.

Läspä heitti uuden ennätyksensä ja maailmantilaston 5. tuloksen 73,97 metriä MM-katsastuksessa Äänekoskella heinäkuun lopulla.

Leikkauksen jälkeen ennätykset paukkuivat

Tavoitteellinen harjoittelu alkoi, kun Läspä pääsi opiskelemaan Kuortaneen urheilulukioon keihäslinjalle. Pari ensimmäistä vuotta Läspä kärsi selkäongelmista.

– Viime vuonna kyynärpääleikkauksen jälkeen tulokset alkoivat paranemaan kunnolla ja aloin myös harjoitella tosissaan, Läspä muistelee matkaansa tähän pisteeseen.

Nuorempana Läspä harrasti yleisurheilussa useita lajeja sekä pelasi pesäpalloa.

– Pesäpallosta olen saanut hyvää taustaa keihäänheittoon, kova käsi on sieltä tullut, Läspä naurahtaa.

Läspä kertoo heittotasonsa vakiintuneen 70 metrin tietämiin. Ensi vuonna nuorella keihäslupauksella on tavoitteena rikkoa 80 metrin raja.

– Ei sitä tiedä, milloin se sieltä räjähtää. Heitän noita 74 metrisiä viisi meträ viivan takaa ja vielä voltinkin siihen. Kyllä se sieltä tulee, kun saa vähän tuota loppua kontrolloitua paremmaksi, Läspä toteaa.

Seuraava isompi tavoite on kahden vuoden päästä Suomessa järjestettävät alle 23-vuotiaiden arvokisat. Tulevaisuuden haaveena ovat myös aikuisten arvokisat sekä MM-kilpailut ja Olympialaiset.

– Aika näyttää onko tulostaso tulevaisuudessa sellainen, että sillä aikuisten arvokisoihin pääseen, mutta siihen tähdätään, Läspä summaa haaveitaan.