1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Kainuulaiset tekevät ilmoituksia ulkomaalaisista marjanpoimijoista – pandemiapäällikkö: "Thaimaalainen ei ole synonyymi karanteenille"

Koronapositiivisia ja koronalle altistuneita ulkomaalaisia marjanpoimijoita siirrettiin Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan viime viikolla. Tilanne on saanut alueen asukkaat varpailleen.

Koronaan sairastuneiden marjanpoimijoiden eristyksiä on päättynyt Kainuussa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari on saanut useita huolestuneita yhteydenottoja kansalaisilta, kun on epäilty, että karanteenia tai eristystä rikotaan marjanpoimijoiden toimesta.

Kainuuseen kuljetettiin viime viikon lopulla Lapista 134 marjanpoimijaa, jotka olivat sairastuneet koronaan tai altistuneet koronavirukselle. Kainuun lisäksi poimijoita siirrettiin Pohjois-Karjalaan.

Koukkari muistuttaa, että thaimaalainen ei ole synonyymi karanteenille vaan esimerkiksi Ristijärvellä ulkomaalaisia poimijoita on kuljettamassa ruokaa karanteenissa olijoille.

Lue lisää aiheesta: Ulkomaalaisista koronaan sairastuneista ja altistuneista marjanpoimijoista ei oltu yhteydessä Kainuun soteen etukäteen eikä siirron aikana

Osa jo parantunut koronasta

Kainuuseen siirtyneistä koronaan sairastuneista ulkomaalaisista marjanpoimijoista 22 on todettu terveeksi ja heidän eristysperuste päättyneeksi. Eristykseen jää edelleen 29 henkilöä. Karanteenissa on vielä yli 80 marjanpoimijaa.

Koukkarin mukaan ilman jatkotartuntoja tilanne Kainuun osalta on ohi ensi viikon alussa.

Kaikki karanteeniiin määrätyt poimijat testataan keskiviikkona Ristijärvellä. Sotkamossa karanteenissa olevat testataan torstaina. Uudestaan kaikki testataan maanantaina.

Pandemiapäällikkö kertoo, että ensimmäiset positiiviset tartunnat marjanpoimijaporukassa todettiin 72 tunnin sisällä maahansaapumisesta tehtävässä koronatestissä.

– Muutamissa tapauksissa ei ole eristysmenettelyt toimineet tai on ehditty altistua ennen eristystä, Koukkari arvioi.

Lue myös:
Thaimaa vaatii Suomelta selvitystä, miksi yli 200 marjanpoimijaa sairastui – "Tämä ei jää tähän", lupaa aluehallintoylilääkäri