Yli 200-vuotias Moision kartano on tullut myyntiin Kouvolassa, hinta 450 000 euroa – odottaa yhä suojelupäätöstä

Vuonna 1820 valmistunut kartano on yksi kymmenistä kiinteistöistä, joista Kouvolan kaupunki on päättänyt säästösyistä luopua.

Historiallinen Moision kartano sijaitsee Elimäellä Kouvolassa. Arkistokuva. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Historiallinen Moision kartano on tullut tänään keskiviikkona myyntiin Kouvolassa.

Kouvolan kaupunki myy omistamaansa kartanoa 450 000 eurolla. Kaupat tehdään kuitenkin saatujen tarjousten perusteella, niin että kaupungilla on oikeus hyväksyä tai hylätä saamansa tarjoukset.

Yli 200-vuotias kartano on yksi Kouvolan kaupungin kymmenistä kiinteistöistä, joista kaupunki päätti vuonna 2019 luopua säästösyistä.

Elimäellä sijaitsevan kartanon myyntiä on valmisteltu pitkään. Asia on viivästynyt suojelupäätöksen odottamisen vuoksi.

Päätöstä rakennuksen suojelusta ei ole tullut vieläkään, mutta kartanon kauppaaminen on kuitenkin päätetty aloittaa niin, että ostajaehdokkaille kerrotaan vireillä olevasta suojelusta.

Myynti-ilmoituksen mukaan kohteesta ei voida tehdä lopullisia kauppoja, ennen kuin Museovirasto on tehnyt päätöksen suojelusta ja se on tullut lainvoimaiseksi.

Kolmen kauppa

Moision kartanon kiinteistöön kuuluu kolme rakennusta, jotka myydään yhtenä kokonaisuutena. Kauppaan sisältyvät kaksikerroksinen, kivirakenteinen kartanorakennus, jugendtyylinen yksikerroksinen puurakennus ja kaksikerroksinen puurakenteinen asuntolarakennus. Lisäksi pihalla on hirsinen talousrakennus.

Kartanorakennuksen on suunnitellut saksalaisarkkitehti Carl Ludvig Engel, jonka käsialaa ovat myös esimerkiksi Helsingin tuomiokirkko, Helsingin kaupungintalo ja Valtioneuvoston linna. Kauppaneuvos Fredrik af Forselles rakennutti kartanon nykyiselle paikalleen vuonna 1820.

Moision kartanolla on vivahteikas historia. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Alun perin tilukset kuuluivat Suomen kuuluisimpiin aatelissukuihin kuuluville Wredeille. Suvulla on ollut useita kartanoita eri puolilla Kymenlaaksoa. Kun Moision kartano pakkohuutokaupattiin vuonna 1880 vararikon vuoksi, Otto Wrede piti kartanosta huolta. Elimäen kunta osti rakennuksen 1900-luvun alussa.

Sen jälkeen kartano toimi vaivaistalona köyhille ja kehitysvammaisille noin 60 vuoden ajan. Vuonna 1913 vaivaistalon yhteyteen rakennettiin myös mielisairaalaosasto, jossa hoidettiin lähikuntien mielisairaat.

1990–2000-luvuilla kartanorakennus kunnostettiin näyttely- ja pitokartanoksi. Yrittäjä Anne Hasu järjesti kartanossa taidenäyttely- ja ravintolatoimintaa 24 vuoden ajan. Hasun vuokrasopimus päättyi vuodenvaihteessa. Hasu on ilmoittanut, ettei ole aikeissa ostaa kartanoa.

Kartanossa on historian varrella toiminut myös Väestöliiton kotisisarten oppilaitos ja Elimäen sosiaali-alan oppilaitos.

Lue lisää: