1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Haavisto: Lähes 70 Suomen kansalaista pyytänyt evakuointiapua Afganistanista – ”Olemme lähettäneet kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli keskiviikkona eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana. Hän korosti kokouksen jälkeen tiedotusvälineiden edustajille, että tilanne Kabulin lentokentällä on edelleen haastava.

Haavisto: Suomi lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle
Haavisto: Suomi lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että Suomi on lähettänyt kaksi virkamiestä Kabulin lentokentälle Afganistaniin. Virkamiesten tehtävänä on helpottaa Suomeen tapahtuvien evakuointien järjestelyjä.

– He (virkamiehet) ovat saapuneet Kabuliin eilen ilalla ja ottaneet yhteyttä pohjoismaisiin sekä eurooppalaisiin kollegoihin. Yritämme järjestää tilannetta niin, että ihmisten pääsy lentokentälle helpottuisi, Haavisto sanoi keskiviikkoiltapäivänä.

Ulkoministeri kommentoi tilannetta tiedotusvälineiden edustajille eduskunnassa. Hän oli ulkoasiainvaliokunnan ylimääräisen kokouksen kuultavana.

Haaviston mukaan yhteensä lähes 70 Suomen kansalaista on pyytänyt evakuointiapua Afganistanista. Luku on päivittynyt tänään.

– Aivan eilen illalla neljä Suomen kansalaista saatiin turvaan. Luku 22 oli eilisen vuorokauden aikana tosiasia, ministeri kuvaili tähän mennessä toteutettuja evakuointeja.

– He (Suomen kansalaiset) ovat se prioriteetti. Plus ne 170, jotka pyrimme järjestämään Suomeen, jotka ovat lähetystön työntekijöitä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko kommentoivat ulkoasiainvaliokunnan ylimääräisen Afganistan-kokouksen antia. Voit katsoa kommentit kokonaisuudessaan klikkaamalla kuvaa.

”Lentokentän tilanne on vaikea”

Hollantilaismediat kertoivat tänään, että Suomen, Norjan ja Hollannin yhteiskäytössä ollut evakuointilentokone lähti eilen Kabulista ilman yhtäkään hollantilaista tai afgaania kyydissään.

– Kabulin lentokentän tilanne on säilynyt aika vaikeana, Haavisto myönsi.

– On ollut tilanteita, joissa lentokoneet ovat joutuneet lähtemään puolityhjinä. Koneiden aikaikkunat lentokentällä ovat lyhyitä, ainoastaan muutaman tunnin mittaisia. Sitten koneiden on poistuttava.

Haaviston mukaan lennoille odotetut ihmiset eivät ole pystyneet hakeutumaan lentokentän portille saakka.

– Porteille tarvitaan listat, sillä vartijat vaativat eri mailta vahvistusta, että henkilöt jotka pyrkivät koneisiin, ovat tähän oikeutettuja, hän sanoi.

– Myös Taliban on pystyttänyt omia tiesulkujaan ja tarkastuspisteitään matkalla lentokentälle. Henkilöt, jotka lähestyvät lentokenttää, joutuvat kulkemaan useiden tarkastuspisteiden kautta ja lopulta amerikkalaisten sotilaiden tarkastuspisteen kautta.

Haaviston mukaan Kabuliin saapuneiden virkamiesten tehtävänä on auttaa evakuointien koordinoinnissa toimittamalla paikallisille tahoille tietoa esimerkiksi siitä, keitä Suomi odottaa omille evakuointilennoilleen.

– Virkamiesten tehtävänä on luoda hyvät läheiset suhteet esimerkiksi amerikkalaisiin ja tuoda heille listat niistä ihmisistä, jotka Suomi hyväksyy evakuointikoneisiin. Samalla pyritään saamaan nämä ihmiset lentokentälle hyvässä järjestyksessä. Virkamiehet pitävät jatkuvasti yhteyttä evakuoitaviin ja antavat ohjeita, mihin kellonaikaan heitä odotetaan mihinkin.

Niikko: Jälkipyykin aika on myöhemmin

Mika Niikko on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) arvioi kokouksen jälkeen, että evakuointien tilanne on haasteellinen.

– Valiokunta on tyytyväinen siihen, että kaikki kerrottiin (valiokunnalle) avoimesti. Emme toki ole tyytyväisiä siihen, miten tässä näin pääsi käymään, mutta tämän jälkipyykin aika on myöhemmin, Niikko sanoi.

– Tietysti valiokunta antaa tukensa siihen, että Suomi tekee kaikkensa, että saadaan autettua suomalaiset ja ne, jotka ovat auttaneet Suomea toimimaan Afganistanissa, turvaan.

Voit keskustella aiheesta huomiseen torstaihin 19. elokuuta klo 23 saakka.

Lue myös:

Hollantilaismediat: Suomi osallisena evakuointilennolla, jolta hollantilaiset ja afgaanit jäivät jälkeen

Lue tästä tuoreimpia uutisia Afganistanin tilanteesta