1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varusmiehet

Alokkaat kertovat koronatoimista Karjalan prikaatissa – Elli Tamminen eristettiin 3 viikoksi yhteen huoneeseen: "Vessaan ja suihkuun sai poistua"

Puolustusvoimat on lyhentänyt koronakaranteenien pituutta varuskunnissa. Tästä päivästä eteenpäin karanteeni on kahdeksan päivää aiemman 14 päivän sijasta.

Alikersantti Elli Tamminen eristettiin viikoiksi yhteen huoneeseen: "Olihan se suoraan sanottuna kurjaa"
Alikersantti Elli Tamminen eristettiin viikoiksi yhteen huoneeseen: "Olihan se suoraan sanottuna kurjaa"

Osa Karjalan prikaatin varusmiehistä on ollut maastossa telttamajoituksessa karanteeniolosuhteissa elokuun alusta saakka.

Karanteenissa olevien varusmiesten telttamajoittaminen otettiin käyttöön, jotta varusmiehiä voitiin pitää väljemmin varuskunta-alueella. Järjestelyllä on pyritty estämään koronaviruksen leviämistä ja tätä kautta takaamaan varusmiesten turvallisuus.

Telttamajoituksen avulla varusmiehet ovat voineet olla väljemmin varuskunta-alueella. Silti koronavirus jatkaa leviämistään, ja tartuntoja on todettu pelkästään elokuussa 64.

Kuvituskuva. Kuva: Karjalan prikaati

Päällikkölääkäri, lääkintämajuri Mika Mattinen kuvailee heinäkuun saapumiserän palvelusajan alkua räväkäksi.

–Tartuntoja on tullut heti ensimmäisellä palvelusviikolla. Nyt uusien tartuntojen määrä on kuitenkin laskusuunnassa.

Mattisen mukaan sairastuneet ovat tähän mennessä olleet lieväoireisia tai oireettomia, yhtään sairaalahoitoon joutunutta potilasta ei ole varusmiesikäisissä ollut.

Puolustusvoimat on Mattisen mukaan tänään torstaina lyhentänyt koronakaranteenia 14 päivästä 8 päivään.

Korona ei pelota

Alokas Titov Aleksandr on viettänyt karanteenioloissa telttamajoituksessa neljä päivää.

– Ikävintä karanteenissa oli samojen vessojen käyttö. Huomasin, että moni ei pitänyt siitä, mutta he eivät aluksi sanoneet sitä.

Aleksandrin mukaan kaikki oli aluksi sekavaa ja siksi he joutuivat käyttämään samoja vessoja terveiden varusmiesten kanssa kasarmilla.

Alokas Titov Aleksandr (vas.) on ollut karanteenissa neljä päivää. Pioneeri Miro Köksal sen sijaan ei ole karanteeniin joutunut. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Muuten Aleksandr on tyytyväinen karanteenin sujuvuuteen.

– Ruokaa saatiin ja lämmintä oli. Jatkoimme koulutusta normaalisti ja saimme sitä riittävästi.

Korona ei alokasta pelota.

– Pää kestää aina.

Kolme viikkoa tuvassa

Alikersantti Elli Tamminen oli karanteenissa yhtäjaksoisesti kolme viikkoa. Käytännössä hän oli siis kasarmilla eristettynä yhteen huoneeseen viikojen ajan.

– Vessaan ja suihkuun sai omalla vuorolla poistua. Meille tuotiin maastoruoka, jota jakajat jakoivat kumihanskat kädessä.

Tamminen kuvailee karanteeniaikaa vaikeaksi.

– Olihan se suoraan sanottuna kurjaa. Varsinkin aluksi harmitti, että koulutukset kärsivät.

Tammisen mukaan karanteenilaisilla ei ollut aluksi selkeää päiväohjelmaa eristysajalle.

– Kulutin aikaa puhelimella ja piirtelemällä.

varusmiehiä lastaamassa autoa
Toimittaja Sirkka Haverinen kävi Karjalan prikaatissa kysymässä alokkailta, miten pää kestää telttaoloissa. Video on tallenne suorasta lähetyksestä.

Lopulta koulutuksia saatiin suoritettua karanteenissa verkko-oppitunneilla. Myös liikuntaa pyrittiin järjestämään karanteenin sallimissa rajoissa.

– Vaikeaa se oli päivät viettää tuvassa, varsinkin kun olen itse niin liikunnallinen persoona.

Tamminen tiedostaa, että karanteeni voi joutua vielä uudelleen.

– Tiedän omasta saapumiserästä useamman henkilön, joka on joutunut pariin otteeseen karanteeniin. Toivon koko ajan, ettei se osuisi omalle kohdalle.

Mieli ollut maassa

Pioneerikomppanian kapteenin Jukka-Pekka Nuorivuoren mukaan varuskunta painii nyt henkilökunnan riittävyyden kanssa.

– Miten saamme koulutusta jatkettua niin, ettei varusmies jää ilman koulutusta, jos miehiä joudutaan eristämään ja karanteenit jatkuvat pidempään, Nuorivuori pohtii.

Karanteenissa olevien varusmiesten koulutuksessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon myös kouluttajan turvallisuus.

– Aivan kaikkea samaa koulutusta ei pystytä järjestämään karanteesisa oleville kuin mitä terveenä oleville järjestetään, kertoo ilmatorjuntapatteriston kapteeni Janne Kallela.

Kallelan mukaan varusmiesten henkinen kantti ei ole täysin pettänyt, vaikka vaikeuksia on ollut.

– Lähellä ollaan oltu. Esimerkiksi edellisellä saapumiserällä on ollut seitsemästä viikosta suurimman osan karanteenissa, joten mieli on ollut monilla hyvin maassa. Uskon, että yhdessä tekemisellä on suuri voima kestämisen kanssa.