Kesän olosuhteet koettelivat siilejä ja nyt orpoja poikasia on paljon – syksyn yöpakkasia ne eivät kestä

Vaihtelevia olosuhteita sisältänyt kesä jätti jälkeensä pieniä siilinpoikasia, jotka ovat syksyn tullen heikoilla. Emot eivät ole jaksaneet hoitaa niitä tarpeeksi isoiksi, jolloin ne eivät saa tarpeeksi painoa horrokseen.

Siilien määrä vähenee uhkaavasti
Siilien määrä vähenee uhkaavasti

Ilmastonmuutos vaikeuttaa muun muassa siilin talvihorrosta ja siilien määrä on vähentynyt nopeasti.

– Kesä oli siileille kauhea, ensin oli liian kylmää, sitten kuumaa ja kuivaa. Nyt sataa kaatamalla vettä, että tämä on ollut todella poikkeuskesä. Ja orpoja siilejä on tosi paljon, sanoo luonnonvaraisten eläinten apu Luka ry:n puheenjohtaja Karita Vepsäläinen.

Siilit asustavat useimmiten ihmisten läheisyydessä. Varsinkin nuori siili saattaa olla varsin onneton pesänrakentaja. Pesät voivat olla hataria lehtikasoja, jotka eivät anna suojaa talveksi.

– Siilin pahin uhka on ihminen, ilmasto muuttuu, lajille ei ole kunnon pesäpaikkoja ja pidämme puutarhat liian siistinä.

Siilien kato on pitkälle ihmisestä kiinni. Lajille ei esimerkiksi löydy tarpeeksi hyviä pesäpaikkoja ja horrostaminen on hankalaa. Haastateltavana luonnonvaraisten eläinten apu Luka Ry:n puheenjohtaja Karita Vepsäläinen. Toimittajana Arto Loukasmäki.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.