Kynnys siirtyä etäopetukseen on pohjalaisissa ammattioppilaitoksissa aiempaa korkeampi

Monissa oppilaitoksissa etäilyyn määrätään tartunnan saaneen ryhmä. Vasta jos valtaosa opiskelijoista altistuisi, olisi tilanne toinen. Oppilaitoksessa paikataan nyt korona-ajan etäopetustajaksojen aiheuttamaa oppimisvajetta laajoilla tukitoimilla.

Koronatilannetta seurataan oppilaitoksissa todella tarkasti. Esimerkiksi koulutuskeskus Sedussa valmiusryhmä kokoontuu joka maanantaiaamu. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Pohjalaisissa ammattioppilaitoksissa kynnys siirtyä etäopetukseen on nyt korkeampi kuin aiemmin. Useat rehtorit kertovat Ylelle, että yksi koronatartunta ei enää veisi koko koulua etäopetukseen.

Näin on toimittu muun muassa Vaasan ammatillisessa oppilaitoksessa, Vamiassa, jossa on tänä syksynä koettu altistumisia. Viimeksi 16. elokuuta koronavirus siirsi 26 henkilöä karanteeniin.

– Tähän saakka saadut koronapositiiviset tulokset on saatu rajattua täsmällisesti yhteen ryhmään, joka on asetettu karanteeniin. Näin ollen olemme voineet tähän saakka jatkaa turvallisesti lähiopetuksessa, kertoo Vamian rehtori Åsa Stenbacka.

Vamialla on kokemusta myös etäopetuksesta korona-aikana. Esimerkiksi helmikuussa kampuksella todettiin useita altistumisia molemmilla kampuksilla.

Stenbkacka kiittelee, että opiskelijat ja henkilökunta käyttävät kiitettävästi ohjeistuksen mukaan maskeja ja käsidesiä, sekä säilyttävät etäisyydet mahdollisuuksien mukaan.

Tilannekatsauksia ja nopeaa reagointia

Koronatilannetta seurataan oppilaitoksissa todella tarkasti. Esimerkiksi koulutuskeskus Sedussa valmiusryhmä kokoontuu joka maanantaiaamu ohjeistamaan ja tekemään tilannekatsauksen.

– Tärkeää on nopea reagointi muuttuviin tilanteisiin, kertoo koulutuskeskus Sedun kuntayhtymän johtaja ja rehtori Pasi Artikainen.

Monissa oppilaitoksissa etäilyyn määrättäisiin tartunnan saaneen ryhmä. Vasta jos valtaosa opiskelijoista altistuisi, olisi tilanne toinen. Pietarsaaren ruotsinkielisen ammattiopisto Optiman rehtori Ann-May Pitkäkankaan mukaan ratkaiseva tekijä on mahdollisen altistumisriskin kartoittaminen ja määrääminen.

Päätös etäopetukseen siirtymisestä tehdään oppilaitoksissa terveysviranomaisten kanssa. Etäkoulupäätökseen vaikuttaa pohjalaisoppilaitosten mukaan altistuneiden määrä.

– Vaihdamme etäopiskeluun yksikössämme, mikäli tartuntatautitilanne on vaikea. Joka kerta tehtävä tapauskohtainen arviointi, kertoo Yrkesakademin rehtori Boris Ståhl Vaasasta.

Ammatillisella puolella yritetään elää kaikin tavoin koronaturvallisesti.

– Meillä on linjattu, että keskitytään oppilaitoksessa normaaliin arkeen ja vältetään vierailuja ja isojen joukkojen kokoontumisia, Pasi Artikainen Sedusta kertoo.

Artikainen kertoo, että oppilaitoksessa on käynnistetty laajat tukitoimet oppimisvajeiden paikkaamiseksi. Myös opiskelijoiden hyvinvointiin pyritään satsaamaan tänä vuonna.

Lue Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan koronatilanteesta lisää