Kymmenet thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat urakkansa Itä-Suomessa – Marjayrittäjä: "Koronan suhteen loppukausi on jo selkeästi helpompi"

Puolukan satokausi tuo thaimaalaiset marjanpoimijat myös Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Kahden viikon sisällä maakuntiin saapuu kymmeniä poimijoita. Esimerkiksi marjayritys Arctic International on kiristänyt koronatoimiaan aiemmasta.

Thaimaalaisia marjanpoimijoita Kärsämäellä syyskuussa 2020. Kuvituskuva. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat urakkansa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lähiviikkoina. Esimerkiksi marjayritys Arctic International tuo molempiin maakuntiin kymmeniä thaimaalaisia puolukan poimintaan.

Marjanpoimijoiden terveysturvallisuutta varmistetaan koronatesteillä ja esimerkiksi koronavirukselle altistuneiden karanteeniolosuhteita on viime viikon lopussa tiukennettu entisestään.

– Altistuneet ovat karanteenissa yksin tai hyvin pienissä ryhmissä, tämä on iso muutos aiempaan. Meillä on omia karanteenikeskuksia, joissa toteutamme myös ruoka -ja tarvikehuollon. Marjanpoimijoiden ei tarvitse käydä esimerkiksi ruokakaupassa, kertoo Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki.

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden terveysturvallisuus on puhuttanut elokuun alussa paljastuneen laajan koronaryppään takia.

Jo yli kahdellasadalla Lappiin saapuneella thaimaalaisella marjanpoimijalla on todettu koronatartunta. Tartuntoja on useamman eri marjayrityksen poimijoilla. Näistä yrityksistä ainakin Arctic International tuo poimijoitaan Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Naapanki korostaa, että yritys on yhteydessä paikallisiin viranomaisiin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa ennen kuin poimijoita tuodaan alueelle.

– Toimimme tietenkin saamiemme ohjeiden mukaisesti. Toki pitää muistaa, että meillä on jo nyt poimijoita, jotka ovat niin sanotusti turvallisia, muistuttaa Naapanki.

Tällä hän tarkoitaa karanteeneista vapautuneita altistuneita sekä koronasta parantuneita poimijoita.

– Loppukausi on jo selkeästi helpompi, arvioi Naapanki.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää: