Väärä rokote estää tuhansia ihmisiä ja miljoonia euroja pääsemästä rajan yli – itärajalla vaaditaan Suomelta toimia

Kaakkois-Suomessa halutaan avata itärajan henkilöliikennettä täysin rokotetuille matkustajille. Käytännössä asia järjestyisi rokotuspassilla. Esteenä on se, että EU:n lääkevirasto ei ole virallisesti hyväksynyt venäläistä Sputnik-rokotetta.

Venäläisten suosikkikauppa itärajalla on kiinni, mutta nettikauppa itään vetää - rajan voisi avata jälleen rokotuspassi
Venäläisten suosikkikauppa itärajalla on kiinni, mutta nettikauppa itään vetää - rajan voisi avata jälleen rokotuspassi

Laplandia-marketin suuri parkkialue aivan Nuijamaan rajanylityspaikan vieressä Lappeenrannassa on seissyt tyhjänä jo yli vuoden ajan. Venäläisten matkailijoiden ostoista elänyt kauppa on kiinni.

Laplandia marketin parkkipaikka on ollut jo yli vuoden tyhjänä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Sisällä henkilökunta on kuitenkin täydessä työn touhussa kasaamassa tavaraa käytävillä oleviin pahvilaatikoihin. Suurin osa paketeista on lähdössä Venäjälle.

Laplandia-marketin kauppias Mohamad Darwich on löytänyt uudestaan osan venäläisistä asiakkaistaan nettikaupan avulla.

Se tosin korvaa vain murto-osan entisestä bisneksestä.

– Aluksi jouduin lomauttamaan suuren osan henkilökunnastani. Nyt nettikauppa on tuonut takaisin noin 20 prosenttia entisestä liikevaihdosta, Darwich sanoo.

Kauppias Mohamad Darwichin mielestä rajan itärajan voisi avata rokotuspassin avulla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Raja auki rokotuspassilla

Darwich odottaa suurella innolla rajan avautumista uudelleen henkilöliikenteelle. Huonot koronauutiset ovat kuitenkin lykänneet toiveita kerta toisensa jälkeen.

Darwichin mielestä raja voitaisiin avata ainakin osittain rokotuspassijärjestelmällä. Näin rajan voisivat ylittää täysin rokotetut matkustajat, jotka voivat esittää rokotustodistuksen.

– Olisi kaikkien etu, jos ihmiset pystyisivät jälleen matkustamaan ja saataisiin talouselämä taas nousuun. Edellytyksenä on tietysti, että rokote toimii ja on turvallinen, Darwich sanoo.

Nuijamaan rajanylityspaikalla on nykyään hyvin vähän henkilöliikennettä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra on samoilla linjoilla.

– Pitäisi saada rajaliikenne mahdollisimman nopeasti palautumaan lähelle entistä, mutta turvallisella tavalla. Siinä tämä rokotuspassi voisi olla oiva keino, Kopra arvioi.

Myös Kopra korostaa rajaliikenteen merkitystä Kaakkois-Suomen taloudelle.

– Pelkästään Etelä-Karjalassa aluetalouden menetykset ovat noin miljoona euroa päivässä puuttuvan venäläismatkailun vuoksi, Kopra sanoo.

Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopran (kok) mukaan Suomi voisi itse hankkia tietoja Venäjältä Sputnik-rokotteen tehosta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

EU:n hidastelu estää rokotuspassin

Rokotuspassin avulla rajan voisivat ylittää täysin rokotetut matkustajat.

Ongelmana on se, että EU:n lääkevirasto EMA ei ole hyväksynyt venäläistä Sputnik-rokotetta, vaikka rokote on ollut jo yli vuoden käytössä Venäjällä ja kymmenissä muissa maissa.

Miljoonat ihmiset ovat saaneet Sputnik-rokotteen.

Kuva: Yuri Kochetkov / AOP

Suomi voisi toimia omaehtoisesti

Jukka Kopran mielestä Suomi voisi nopeuttaa rokotuspassin saamista itärajalle hankkimalla itse tietoja Sputnik-rokotteen tehosta Venäjältä.

Hän korostaa, että rokotuspassin kannalta olisi tärkeätä saada tietoa juuri rokotteen tehosta.

– Minusta Suomi voisi olla itse aktiivinen tässä asiassa ja pyytää venäläisiltä näitä tietoja rokotteesta. Näin voitaisiin suomalaisin luotettavin ja hyvin menetelmin todeta Sputnikin kelpoisuus, Kopra sanoo.

Hän uskoo, että Venäjältä on tarvittavaa tietoa saatavissa varsinkin, kun siellä on jo miljoonia rokotettuja.

Kopra korostaa, että Suomen omankin päätöksen tulisi perustua tiukkaan tieteelliseen tutkimukseen ja suomalaisten turvallisuuteen.

Venäläinen Sputnik-rokote ei ole vielä saanut myyntilupaa EU:ssa. Kuva: EPA/Georgi Licovski

Sosiaali- ja terveysministeriö torppaa

Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei löydy ymmärrystä Suomen omatoimisuudelle Sputnikin hyväksynnässä.

Ministeriössä katsotaan, että Suomen ei pidä itsenäisesti sallia venäläisellä Sputnik-rokotteella rokotettujen maahantuloa, vaan odottaa EU:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n päätöksiä asiasta.

– Suomen viranomaisen on vaikea lähteä tätä asiaa yhteisen EU-prosessin ohitse selvittämään, sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen sanoo.

Ministeriössä ei tiedetä, milloin EU:n lääkevirasto EMA:n päätös Sputnikin myyntiluvasta mahdollisesti tulee.