Hyppää sisältöön

Kirkkoa arvostellut Kai Sadinmaa menettää pappisvirkansa – Piispa Teemu Laajasalo: "Olisin toivonut, että hän olisi tahtonut pysyä kirkkomme pappina"

Kai Sadinmaa menettää pappisvirkansa. Sadinmaa ei tuomiokapitulin mukaan ole halunnut vastata kysymyksiin, joiden perusteella hänet pidätettiin tammikuussa pappisvirasta.

Kai Sadinmaa on määrätty menettämään pappisvirkansa Kuva: Mikko Koski / Yle

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on määrännyt Kai Sadinmaan menettämään pappisvirkansa. Päätös oli yksimielinen.

Tuomiokapitulin mukaan perusteena päätöksessä on kolme syytä. Ensinnäkin tuomiokapituli on todennut, että Sadinmaan esittämät näkemykset pappisviran kumoamisesta ja papiksi vihkimisen tarpeettomuudesta ovat vastoin kirkon tunnustusta.

Toiseksi Sadinmaan kehotus viettää ehtoollista ilman pappia on kirkon tunnustuksen vastainen.

Kolmanneksi tuomiokapituli on todennut, että piispan kaitsennasta irtisanoutuminen ja siihen kehottaminen merkitsee asiallisesti ottaen myös pappisviran olemuksesta ja velvollisuuksista irtisanoutumista.

Tuomiokapitulin mukaan Sadinmaalle on erikseen kaikissa prosessin vaiheissa todettu, että hänellä on yhä mahdollisuus osoittaa harkinta-ajan kuluessa haluavansa pysyä kirkon tunnustuksessa.

Sadinmaa ei tuomiokapitulin mukaan kuitenkaan ole halunnut vastata niihin kysymyksiin, joita häneltä on kysytty eikä hän ole antanut selvitystä nimenomaisesti niistä kolmesta tunnustuksen vastaisesta opetuksesta, joiden perusteella hänet on pappisvirasta pidätetty.

– Kai Sadinmaa on vuosien varrella koskettanut puheillaan monia ja tehnyt tärkeää työtä. Siksi olisin toivonut, että hän olisi tahtonut pysyä kirkkomme pappina ja tehnyt toisen ratkaisun, sanoo piispa Teemu Laajasalo tuomiokapitulin tiedotteessa.

Pidätetty pappisvirasta jo aiemmin

Tammikuussa tuomiokapituli pidätti Sadinmaan pappisvirasta kuuden kuukauden ajaksi.

Tuomiokapituli ilmoitti silloin, että jos Sadinmaa ei ole pappisvirasta pidättämisen kuluessa pyytänyt eroa pappisvirasta tai osoittanut tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa, tuomiokapituli määrää hänet menettämään pappisvirkansa.

Päätöksen taustalla olivat muun muassa Sadinmaan puheet ja kirjoitukset, joissa hän on kieltänyt evankelis-luterilaisen kirkon opetuksen pappisvirasta.

Sadinmaa on tullut tunnetuksi muun muassa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli antoi hänelle syyskuussa 2017 tästä vakavan moitteen.

Korjattu kuvatekstin sisältöä 19.8.2021 kello 10:37: kuvassa luki virheellisesti Kai Saidinmaa, korjattu sukunimi muotoon Sadinmaa.

Aiheesta lisää laajemmin:

Pappisvirasta pidätetty Kai Sadinmaa vaatii oikaisua Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta

Julkkisten tarinat saavat uusia sävyjä uutuuskirjassa – kohupappi Kai Sadinmaa pohtii, voisiko ihminen oppia kuolemaan paremmin

Piispat eivät löytäneet yksimielisyyttä, voiko homopareja vihkiä kirkossa – Arkkipiispa yhdistäisi nykyisen avioliittokäsityksen ja pappien omantunnonvapauden

Tasa-arvoinen avioliittolaki täytti kolme vuotta, sateenkaaripapeista meneillään neljä oikeusjuttua – arkkipiispa Luoma: "Määrä tuntuu aika vähäiseltä"

Hallinto-oikeus ei tutkinut jalkapuupapin valitusta – tuomiokapituli antoi moitteet samaa sukupuolta olevien vihkimisestä

Hallinto-oikeus ei käsitellyt homopareja vihkineen kohupapin valitusta: moite ei ole rangaistus

Kirkko jakaa varoituksia homoparien vihkimisestä – emeritusprofessori: "Kirkko kuvittelee, että se voi toimia suomalaisen yhteiskunnan sisällä omilla säännöillään"

Viidelle papille piiskaa sateenkaariparien vihkimisestä – Professori: "Kirkko on jumittunut henkisen halvautumisen tilaan"

Homopareja vihkinyt kohupappi Sadinmaa valitti rangaistuksestaan – oikeudella edessä tiukka paikka

Homopareja vihkineen kohupappi Sadinmaan rangaistusta ei peruta