1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Suhangon kaivoksen purkuvesien lasku Ossauksen altaaseen herättää vastustusta Tervolassa – ympäristövaikutukset huolettavat asukkaita

Tervolan kunnanvirastossa järjestetty Suhangon kaivoshankkeen purkuputkea koskeva yleisötilaisuus veti paikalle yli 50 henkeä. Paikallisten huolena on Kemijoen vesistön tila ja purkuvesien vaikutukset siihen.

Yksi kaivosvesien mahdollinen purkupaikka olisi Ossauskosken voimalaitokselta noin 500 metriä ylöspäin. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Ranuan Suhankoon suunnitellun platinakaivoksen purkuputkien sijoittaminen Kemijokeen huoletti kaivosyhtiön järjestämään yleisötilaisuuteen osallistuneita tervolalaisia.

Yleisöä puhutti muun muassa kaivoksen purkuvesien vaikutus Kemijoen tilaan, pohjavedet, kaivoksella käytettävien kemikaalien käyttö ja niiden määrät sekä purkuputken suun sijainti Kemijoella.

Suhanko Arctic Platinum Oy suunnittelee rakentavansa noin 44 kilometriä pitkän purkuputken, jonka kautta suunnitteilla olevan Suhangon kaivoksen vedet johdettaisiin Kemijokeen Ossauskosken yläpuolelle.

Martti Aula ei halua, että purkuputket sijoitettaisiin Kemijokeen Ossauskosken yläpuolelle. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Tämän hetkisen suunnitelman mukaan se tulisi Kemijokirantaan Aulanperän paikkeille, muutama kilometri Ossauskosken voimalaitokselta pohjoiseen itäpuolelle jokea.

Rovaniemeläisen Martti Aulan kotipaikka sijaitsee juuri noilla seuduilla. Hän aikoo tehdä lausunnon ely-keskukselle ja ehdottaa putken sijaintipaikan vaihtamista Ossauskosken voimalaitoksen alapuolelle.

– Vanhat Niskalan kalliot meidän kotirannassa, sen paikkeilta putken pää pukkaisi joelle nykyisen suunnitelman mukaan. Itä-länsi -suunnassa kaivosalueelta putken voisi vetää suoraan Pietinsaaren eteläpäähän, alakanavan alapuolelle. Silloin ei häiriintyisi Honkasenkankaan vedenottamo, Peuran vedenottamo eikä myöskään Voimalohen kalanviljelylaitos, Aula pohtii.

Kartalla purkuputkelle suunnitellut vaihtoehdot Kemijoessa Ossauskosken voimalaitoksen patoaltaassa. Kuva: Yle

Mahdollisia purkuputken suun paikkoja olisivat Peuranselän kohta, Kähkösensuvannon kohta, Kähkösenniemen kohta tai Kössönselän ja Räihärannan välinen jokiosuus.

Purkuputki on tarkoitus kaivaa kokonaisuudessaan maahan ja se tarvitsee noin 20–30 metriä leveän alueen. Putki kulkee kulkee pääosin itä-länsisuuntaisesti päättyen Ossauskosken voimalaitoksen yläpuoliselle jokiosuudelle Kemijokeen.

"Kaikki vaihtoehdot tasaisen huonoja"

Myös Kemijoen suurimman vesialueen omistajan Koivukylän osakaskunnan puheenjohtaja Eero Lampela kertoo, että he ovat tyytymättömiä esitettyihin ratkaisuihin, muun muassa purkuputken ja sen suun sijaintiin Kemijoella.

– Jos pitää joku tulla, niin alakanavan alapuolelle, sanoo Koivukylän osakaskunnan puheenjohtaja Eero Lampela. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

– Emme hyväksy näitä purkuputken neljää vaihtoehtoa. Ne olivat kaikki tasaisen huonoja, Lampela sanoo.

Myös Lampelan mielestä putki pitäisi sijoittaa voimalaitoksen alapuolelle.

– Jos pitää joku putki tulla, niin alakanavan alapuolelle, mutta sekään ei ole hyvä. Ne haitat ovat sitten alempana, jos sellaisia tulee, toteaa lopuksi Eero Lampela.

Purkuputken linjaus ja purkupisteen sijainti tarkentuvat YVA- ja lupamenettelyjen kuluessa. Lausunnot arviointiohjelmasta on toimitettava Lapin ELY-keskukselle viimeistään elokuun loppuun mennessä.

Lue myös: Tervolassa Koivun osakaskunta vastustaa kaivoksen jätevesien laskemista Kemijokeen

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.