Karhujahti alkaa tänään – tähtäimessä kuusi karhua Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

Rannikko-Pohjanmaa jäi ilman poikkeuslupaa pienen karhukannan vuoksi. Pohjanmaalla on noin 10-15 karhua. Luonnonvarakeskus on arvioinut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan karhukannaksi 75–90 yli vuoden ikäistä karhua.

Pohjanmaan alueella karhukannan painopiste on Suomenselällä (Arkistokuva). Kuva: Yle, Kimmo Ohtonen

Karhun metsästys alkaa tänään.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueille yhteensä kuusi poikkeuslupaa karhun metsästykseen. Poikkeusluvilla voidaan molemmista maakunnista kaataa kolme karhua.

Pohjanmaan alueella karhukannan painopiste on Suomenselällä. Suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella Luonnonvarakeskus on arvioinut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan karhukannaksi 75–90 yli vuoden ikäistä karhua. Arvioitu pentutuotto vuonna 2020 oli 15 yksilöä.

– Meillä on karhukanta pienentynyt. Riistakeskus Pohjanmaan alueella karhukanta on ollut useampana vuotena noin sata karhua. Hieman on siis karhukanta pienentynyt, joka on huomioitu myönnettyjen poikkeuslupien määrässä, Riistakeskuksen Pohjanmaan riistapäällikkö Mikael Luoma.

Rannikko-Pohjanmaan karhukanta pieni

Rannikko-Pohjanmaa jäi ilman poikkeuslupaa. Alueelta haettiin yhtä karhunkaatolupaa Evijärvi-Teerijärvi -alueelle, mutta sitä ei Riistakeskukselta myönnetty.

– Luonnonvarakeskuksen mukaan Rannikko-Pohjanmaan alueella on noin 10-15 karhua ja alueella ei ole vakiintunutta karhukantaa, Luoma tietää kertoa.

Vaikka Rannikko-Pohjanmaalle ei lupia myönnetty, lähtevät monet pohjalaiset karhumetsälle Itä-Suomeen. Luoman mukaan kiinnostus karhunmetsästykseen on lisääntynyt viime vuosina valtavasti.

– Karhu on äärimmäisen haluttu ja arvostettu riistasaalis, jonka metsästys on myös haasteellista. Se, että kaadat karhun, niin se ei ole metsästäjille jokapäiväistä. Saattaa olla, että vain kerran elämässä pääsee siihen tilanteeseen, Luoma kertoo.

Viime vuonna kaadetuksi päätyi vain yksi karhu

Viime vuonna Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin myönnettiin yhteensä seitsemän poikkeuslupaa, joilla kaadettiin yksi karhu Perhossa.

Luoman mukaan mukaan syy tähän on paikallisten metsästäjien vastuullisuus karhukannan hoidossa. Riistakeskus ei ole määritellyt, millaisia yksilöitä metsästäjien pitäisi ampua.

– Metsästäjät tekevät perusteellista valintaa siinä, millainen yksilö ammutaan. Viime vuonna valintaa tehtiin ehkä hieman liiankin tarkasti, Luoma kertoo.

Käytetäänkö tänä vuonna kaikki luvat?

– Ehkä kaikki kuusi lupaa ei tule käytetyksi, mutta varmasti enemmän kuin viime vuonna. Viime vuonna oli paljon karhupentueita ja tänä vuonna sitten nuoria erauskarhuja ja näitä sitten päätyy tänä syksynä saaliiksi, Luoma kertoo.

Poikkeuslupia on koko maassa käytettävissä tällä metsästyskaudella 457:n karhun kaatoon.

Kiintiö on 73 karhua suurempi kuin edellisellä kaudella ja 144 karhua suurempi kuin kaudella 2019–2020. Karhukanta on erityisen vahva idässä.