Ennätyksellisen jahdin alku: iltapäivään mennessä Pohjois-Karjalassa kaadettu 18 karhua, metsästyskoira joutui ilmeisesti suden hampaisiin Lieksassa

Poikkeuslupia karhunmetsästykseen on kohdennettu Pohjois-Karjalaan, jossa saa ampua 204 karhua. Määrä on 45 prosenttia koko maan kaatoluvista. Jahti alkoi maakunnassa totutun ripeästi, mutta ikäviäkin uutisia aloituspäivä toi.

Ensimmäinen karhu kaatui Pohjois-Karjalassa jo aamuviideltä. Arkistokuva. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Karhujahti alkoi Pohjois-Karjalassa vauhdikkaasti. Jo perjantaiamun ensimmäisten tuntien aikana maakunnassa kellistettiin neljä karhua.

– Jahti on lähtenyt käyntiin melko tavalliseen tapaan. Ensimmäiset karhut kaadettiin Keski-Karjalassa. Lisäksi kaatoja on aamun ensimmäisinä tunteina tehty Tuupovaarassa ja Lieksassa, kertoo karhunmetsästystä koordinoiva Matti Törrönen.

Perjantaina aamuyhdeksään mennessä maakunnassa oli kaadettu 11 karhua.

Iltapäivään mennessä saalis kasvoi 18:aan: Lieksassa kuusi, Keski-Karjalassa neljä, Tuupovaarassa kolme, Ylä-Karjalassa ja Ilomantsissa kummassakin kaksi ja Joensuu-Eno-alueella yksi.

Päivätauon jälkeen metsästäjät lähtevät vielä illalla muutamaksi tunniksi jahtiin. Sitten urakka jatkuu varhain seuraavana aamuna.

Lieksassa jahtiin osallistunut metsästyskoira sai surmansa perjantaiaamuna. Koiran tutkayhteys alkoi katkeilla ja metsästysporukka lähti etsimään koiraa. Koira löytyi kuolleena maastosta.

Jälkien perusteella on epäilys, että koiran olisi tappanut susi. Varmuutta asiaan ei heti saatu. Poliisi jatkaa asian selvittämistä.

Kaatolupia ennätysmäärä – lähes puolet Pohjois-Karjalaan

Suomen karhukanta on pysynyt voimakkaasta metsästyksestä huolimatta vahvana, minkä takia tälle jahtikaudelle on myönnetty ennätysmäärä kaatolupia.

Pohjois-Karjalassa saa ampua yhteensä 204 karhua. Lupia on yli 40 kappaletta enemmän kuin vuosi sitten.

Koko maassa saa ampua runsaat 450 karhua.

Pohjois-Karjalassa eniten lupia on myönnetty Lieksaan, missä saa kaataa 52 karhua.

Uutinen päivittyy karhunmetsästyksen edetessä.