Hyppää sisältöön

Vesilintujen, karhun, metsähanhen ja kanadanmajavan metsästys alkaa – Poliisi valvoo tehostetusti aloitusviikonloppua

Metsästäjäliitto ja Birdlife Suomi kehottavat välttämään taantuvien vesilintulajien metsästystä. Ainoa vakaana säilynyt riistavesilintulaji on sinisorsa.

Poliisin valvontaa kohdennetaan erityisesti alueellisesti vilkkaimmille metsästyspaikoille ennen auringonlaskua. Kuvituskuva. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vesilintujen metsästyskausi alkaa perjantaina puoliltapäivin. Metsästäjäliitto ja Birdlife Suomi muistuttavat lajitunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä.

Lähes kaikkien riistavesilintulajien kannat ovat taantuneet. Ainoa vakaana säilynyt riistavesilintulaji on sinisorsa.

Metsähanhea voi metsästää Lapissa perjantaista alkaen viikon ajan muualla paitsi Torniossa, Kemissä, Keminmaassa ja Simossa, missä metsästys on edelleen kokonaan kielletty.

Sallituilla pyyntialueilla kullakin metsästäjällä on yhden hanhen kausikiintiö eikä pyynnissä saa käyttää ravintohoukutinta. Lisäksi voimassa on saalisilmoitusvelvollisuus.

Luonnonvarakeskus kertoi aiemmin, että metsähanhen metsästyksessä kannattaa käyttää harkintaa ja varovaisuutta erityisesti Lapin pohjoisosissa. Metsästys kannattaa kohdistaa ensisijaisesti poikasiin, jotka yleensä seuraavat emojaan.

Myös karhun ja kanadanmajavan metsästys alkaa perjantaina.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan karhulupien määrä on kasvanut tänä vuonna 70:llä ja lupia voidaan myöntää yhteensä 457.

Kiintiö on kasvanut kahtena edellisenä vuotena niin ikään noin 70 kaatoluvalla vuosittain. Kaatolupien määrää nostamalla on tarkoitus pysäyttää karhukannan kasvu.

Poliisi valvoo metsästyksen aloittamista

Poliisi valvoo metsästyksen aloittamista tehostetusti yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Sorsan- ja karhunmetsästyksen aloitusviikonloppuna valvontaa painotetaan paikallisesti ja alueellisesti keskeisiin teemoihin. Esimerkiksi vesilintujen metsästyksessä huomiota kiinnitetään vilkkaille metsästyspaikoille ennen auringonlaskua.

Ruokintapaikoilla ammutaan suurien lintumäärien vuoksi runsaasti laukauksia ja vilkkain metsästysajankohta osuu auringonlaskun tietämille.

Riistalinnun tunnistaminen lähes pimeässä perustuu usein pelkästään eläimen silhuettiin, ja saaliiksi päätyy niissä olosuhteissa myös rahoitettuja lintuja.

Valvontaa kohdennetaan erityisesti alueellisesti vilkkaimmille metsästyspaikoille ennen auringonlaskua.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.