YK:lle tehty uhka-arvio: Taliban kiihdyttää Yhdysvalloille ja Natolle työskennelleiden etsintöjä Afganistanissa

Uutistoimistojen näkemän YK-asiakirjan mukaan Taliban painostaa Yhdysvalloille ja Natolle työskennelleitä antautumaan uhkaamalla näiden perheenjäseniä. Raportti varoittaa, että Taliban voi myös vangita Afganistanissa vielä olevia ulkomaalaisia.

Taliban-taistelijat partioivat Afganistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Kandaharissa maan itsenäisyyspäivänä 19. elokuuta. Kuva: EPA

Afganistanissa ääriliike Taliban kiihdyttää sotilasliitto Naton ja Yhdysvaltain kanssa työskennelleiden afganistanilaisten etsintöjä, uutistoimisto AFP:n ja Reutersin näkemä YK-raportti varoittaa.

Keskiviikolle päivätyn raportin oli laatinut YK:lle uhka-arvioita tekevä konsulttijärjestö, RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses.

Asiakirjan mukaan suurimmassa vaarassa ovat ihmiset, joilla oli keskeinen rooli Afganistanin asevoimissa, poliisissa ja tiedusteluyksiköissä.

Talibanit ovat tehneet kohdennettuja tarkastuksia ovelta ovelle. Raportin mukaan Talibanilla on listoja henkilöistä, joita äärijärjestö haluaa pidättää.

Konsulttijärjestön toimitusjohtaja Christian Nellemann sanoo, että Taliban ottaa kohteekseen myös etsimiensä ihmisten perheet ja rankaisee näitä šaria-lain varjolla.

– Oletamme, että Natolle ja Yhdysvalloille sekä niiden liittolaisille työskennelleet ihmiset ja heidän perheensä ovat vaarassa tulla kidutetuiksi ja teloitetuiksi, Nellemann sanoi AFP:lle.

Neumann arvioi, että vaarassa ovat myös läntisten tiedustelupalveluiden verkostot ja kyky toimia Talibania sekä Isisiä ja muita terrorismiuhkia vastaan.

Taliban kaivelee kohteita arkistoista

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Taliban käy läpi puolustus- ja sisäministeriöiden sekä Afganistanin tiedustelupalvelun arkistoja ja tekee listoja etsittävistä henkilöistä.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että syrjäytetyn hallinnon turvallisuusjoukkojen korkea-arvoinen jäsen lähetti journalisteille viestin, jonka mukaan Taliban on päässyt käsiksi kansallisen turvallisuuden asiakirjoihin ja pidättää entisiä tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisia.

Vallattuaan Kabulin Taliban on pyrkinyt antamaan itsestään maltillisen kuvan. Hallitessaan Afganistania vuosina 1996–2001 Taliban jahtasi vähemmistöjä, järjesti julkisia teloituksia, sulki naiset koteihin ja sovelsi julmia ruumiillisia rangaistuksia kuten käsien katkomisia ja kivitystä.

Nyt järjestö luvannut, että se ei ryhdy kostotoimiin ja kunnioittaa naisten oikeuksia islamilaisen šaria-lain puitteissa.

Afganistanista on kuitenkin kantautunut tietoja väkivallasta entisiä vastustajia kohtaan.

Yhdysvaltain erikoisjoukoille työskennellyt tulkki kertoi New York Timesille nähneensä läheltä, kun mies ammuttiin pelkästä epäilyksestä, että tämä olisi työskennellyt ulkomaisille joukoille.

Afganistanin yleisradioyhtiö RTA julkaisi (siirryt toiseen palveluun) 14. elokuuta sosiaalisessa mediassa kuvia tien sivuun jätetyistä ruumiista Kandaharissa. Monien vainajien kerrottiin olevan Talibanin teloittamia sotilaita ja upseereita.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi, että heinäkuun alussa Taliban-taistelijat murhasivat raa'asti yhdeksän hazara-vähemmistöön kuuluvaa miestä valtaamassaan Ghaznin maakunnassa. Šiialaiset hazarat ovat olleet pitkään syrjinnän kohteena sunnienemmistöisessä Afganistanissa.

Taliban vartioi teillä ja värvää tiedonantajia

Taliban myös käy läpi Kabulin lentokentälle pyrkiviä ihmisiä. Taliban-taistelijat ovat perustaneet tarkastuspisteitä keskeisiin kaupunkeihin kuten pääkaupunkiin ja Jalalabadiin.

Konsulttijärjestön raportin mukaan Taliban värvää nopeasti uusia tiedonantajia ja laajentaa listojaan ottamalla yhteyttä moskeijoihin ja rahanvaihtajiin.

Raportissa esitellään kirje, jonka Taliban lähetti terrorisminvastaisissa operaatioissa työskennelleelle henkilölle. Kirjeessä tätä pyydetään kertomaan työstään ja suhteestaan britteihin ja yhdysvaltalaisiin.

– Ellet ilmoittaudu lautakunnalle, perheenjäsenesi vangitaan sinun sijastasi, ja sinä olet vastuussa siitä. Sinua ja perheenjäseniäsi kohdellaan šaria-lain mukaisesti, kirjeessä sanottiin raportin mukaan.

RHIPTO varoittaa, että Taliban voi myös ottaa kohteekseen ja vangita maassa vielä olevia länsimaalaisia tai muita ulkomaisia työntekijöitä, mukaan lukien lääkintähenkilöstöä, jos nämä arvostelevat Talibania.

Korjattu kello 10.51 Christian Nellemannin nimi.

Lisää aiheesta:

Aiheesta muualla: